На Миколаївщині 402 Пункти Незламності працюватимуть протягом зими

На Миколаївщині 402 Пункти Незламності працюватимуть протягом зими

На Миколаївщині 402 Пункти Незламності працюватимуть протягом зими
Прапор України у Пункті Незламності в смт Первомайське, Миколаївщина, 10 жовтня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

У Миколаївській області станом на жовтень 2023 року розгорнуто 402 Пункти Незламності. Вони працюватимуть до весни 2024 року. Кабінет міністрів України затвердив порядок організації та функціонування Пунктів Незламності.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка Департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної військової адміністрації Оксана Єльчієва.

"В першу чергу, це засоби автономної генерації. Це генератори, кабелі для зарядки пристроїв, окрім цього, мають бути альтернативні джерела опалення. Також мають бути засоби освітлення, як вуличні, так і всередині приміщення. Обов’язково має бути аптечка з кількістю основних медикаментів", — говорить Оксана Єльчієва.

На Миколаївщині 402 Пункти Незламності готові приймати людей протягом зими
Предмети першої необхідності: аптечки, памперси, антисептичні засоби, в одному з Пунктів Незламності. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Відповідає за роботу пунктів голова територіальної громади, в якій вони розташовані. У селищі міського типу Первомайське пункт працює цілодобово. В ньому можна під'єднатися до мережі, зігрітися та підзарядити телефон, говорить заступник начальника Первомайської селищної військової адміністрації Валерій Ліщук.

"Ви бачите у нас є станція, яка заряджається від сонця. Її можна використовувати на випадок, коли немає взагалі світла. У нас зараз вай-фай, але на той випадок, коли не буде зв'язку, не буде мобільного інтернету, є у нас старлінк", — розповідає Валерій Ліщук.

На Миколаївщині 402 Пункти Незламності готові приймати людей протягом зими
Заступник начальника Первомайської селищної військової адміністрації Валерій Ліщук, Миколаївщина, 10 жовтня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

На Миколаївщині 402 Пункти Незламності готові приймати людей протягом зими
Підзарядка телефона у Пункті Незламності, Миколаївщина, 10 жовтня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Крім того, у пункті є запас харчів та води. Первомайська селищна військова адміністрація надала термопотСлугує для нагріву води. для того, щоб в зимовий період люди могли випити чаю та зігрітися.

"Є опалення — буржуйка. Але якщо треба, є електричні обігрівачі для того, щоб можна було використовувати. У нас є в запасі свічки й медикаменти і якщо треба, памперси у великому залі. Є куточок, де діти могли б щось там поскладати, поробити", — додає посадовець.

Пункт Незламності в Первомайському підготовлений на 80 відсотків, говорить Валерій Ліщук. У приміщенні також облаштували тимчасовий прихисток.

"Ми планували такий прихисток давно. Розрахований від 15 до 30 людей, можна розмістити на той випадок, коли будуть надзвичайні події або "блекаут", — зазначає Валерій Ліщук.

На Миколаївщині 402 Пункти Незламності готові приймати людей протягом зими
Тимчасовий прихисток, Миколаївщина, 10 жовтня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Для жителів Первомайської громади такі пункти необхідні, говорить жителька села Засілля Галина. Особливо, коли немає живлення та зв'язку.

"От, як телефон заряджений, знаєш, що можна додзвонитись до того, до того. Запитати, як ти, де ти, що ти — це саме основне", — говорить Галина.

Розташування Пунктів Незламності можна побачити на офіційних інформаційних ресурсах центральних та місцевих органів виконавчої влади. За словами Оксани Єльчиєвої, у 2022 році послугами Пунктів Незламності скористались понад 70 тисяч людей на території області.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок