"Ніна Матвієнко ніколи не цуралася свого села" — Суспільне побувало на малій батьківщині співачки

"Ніна Матвієнко ніколи не цуралася свого села" — Суспільне побувало на малій батьківщині співачки

Ексклюзивно
Ніна Матвієнко
Ніна Матвієнко. Колаж Суспільного Житомир, фото з Facebook Ніни Матвієнко

11 жовтня у Києві прощатимуться з народною артисткою України Ніною Матвієнко. Кореспонденти Суспільного Житомир побували на малій батьківщини співачки у селі Неділищі Барашівської громади та поспілкувалися з місцевими жителями, які поділилися спогадами про українську співачку.

Народна артистка України Ніна Матвієнко народилася у селі Неділище колишнього Барашівського району Житомирської області. Вона була п`ятою дитиною у багатодітній родині Антоніни і Митрофана Матвієнків.

Місцевий житель Роман Ревчук показує кореспондентам Суспільного Житомир будинок, в якому народилася Ніна Матвієнко.

Будинок, в якому народилася Ніна Матвієнко
Будинок, в якому народилася Ніна Матвієнко. Село Неділище, Житомирщина, 9 жовтня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

"Звичайно, на даний час цей будинок дещо реконструйований. Саме Ніна Митрофанівна була ініціаторкою зберегти цей будинок, батьківську хату. Вона попросила хлопців, щоб зробити певний ремонт. В такому стані він зберігається і до нині. В даний час тут ніхто не живе", — розповідає Роман Ревчук.

Роман Ревчук, односелець Ніни Матвієнко
Роман Ревчук, односелець Ніни Матвієнко. Село Неділище, Житомирщина, 9 жовтня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

Роман Ревчук каже, що, окрім хати, ще зберіглися колодязь і яблуня. Говорить, що багато разів спілкувався з Ніною Матвієнко під час дитячого фольклорного фестивалю "Лелеченьки", який на початку двохтисячних років відбувався у Неділищі за участі співачки.

"Коли підходив, бачив Ніну Матвієнко, спілкувався, то таке враження було, як від її співу — зовсім настрій на душі міняється. Насамперед, щирість якась. Завжди вона підкреслювала, не цуралася, що вона звідси", — каже Роман Ревчук.

В'їзд до села, де народилася Ніна Матвієнко
В'їзд до села, де народилася Ніна Матвієнко. Село Неділище, Житомирщина, 9 жовтня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

Надія Матвієнко вчилася разом із майбутньою співачкою у початковій школі. За словами жінки, їх спілкування тривало і після того, як Ніна стала відомою артисткою.

"Я пам`ятаю, як її батько зробив гойдалку на яблуні для своїх онуків, тобто синів Ніни Матвієнко, Андрія і Івана. Яка це була радість, коли Ніна привозила їх улітку в село на канікули. Вона часто приїжджала на фестиваль "Лелеченьки", приїжджала на фестивалі в Ємільчине. Це дуже чуйна, приємна, добродушна людина", — каже місцева жителька Надія Матвієнко.

Надія Матвієнко вчилася разом із Ніною Матвієнко у початковій школі
Надія Матвієнко вчилася разом із Ніною Матвієнко у початковій школі. Село Неділище, Житомирщина, 9 жовтня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

Микола Матвієнко керував самодіяльним сільським ансамблем, який у шкільні роки відвідувала Ніна Матвієнко.

"Ми їздили з концертами, я керував самодіяльністю тут, в селі. Вона постійно їздила, співала. Я сам ще того не розумів, наскільки її голос чарівний. Вона подобалася багатьом глядачам. Потім вона закінчила студію, приїжджала, ми виступали з концертами", — розповів Суспільному Житомир житель села Неділище Микола Матвієнко.

Микола Матвієнко керував самодіяльним сільським ансамблем, який відвідувала Ніна Матвієнко
Микола Матвієнко керував самодіяльним сільським ансамблем, який відвідувала Ніна Матвієнко. Село Неділище, Житомирщина, 9 жовтня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

Востаннє Ніна Матвієнко була у рідному селі у 2021 році.

Рідне село української співачки Ніни Матвієнко
Рідне село української співачки Ніни Матвієнко. Село Неділище, Житомирщина, 9 жовтня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

10 жовтня співачці мало б виповнитися 76 років.

Як розповідало Суспільне, Ніна Матвієнко померла 8 жовтня 2023 року. Прощання зі співачкою та акторкою Ніною Матвієнко відбудеться 11 жовтня у Національній філармонії України.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок