"Іноді таке відчуття, ніби летиш над водою": спортсмен з Тернополя переміг на чемпіонаті України

"Іноді таке відчуття, ніби летиш над водою": спортсмен з Тернополя переміг на чемпіонаті України

"Іноді таке відчуття, ніби летиш над водою": спортсмен з Тернополя переміг на чемпіонаті України
Тімур Данієлян. Фото: Аделаїда Лешер

Спортсмен із Тернополя Тімур Данієлян здобув перемогу на чемпіонаті України з віндсерфінгу, який відбувся у Києві. Хлопцю 17 років. Це його перша перемога на дорослих змаганнях. Хлопець розповів Суспільному, що займається цим видом спорту 7 років.

Тімур каже, за перемогу боровся з десятьма іншими учасниками.

"Звичайно, що хвилювався, бо це олімпійський клас. Довелось змагатися зі старшими людьми, які вже займаються більше часу. Я займаюсь десь приблизно сім років. Довелося постаратися сильно, щоб посісти це місце. Я почав займатися спонтанно. Мені якось порадили, я прийшов, спробував, мені сподобалося. Коли декілька років походити, то можна отримувати величезне задоволення, на великих швидкостях їздити. Більше займаюся віндсерфінгом для задоволення. А так, в майбутньому, то хочу їздити на чемпіонати України далі. Якщо буде фінансування і можливості, то можна виїжджати за кордон на чемпіонати Європи, чемпіонати світу".

Спортсмен
Тімур Данієлян. Фото: Суспільне Тернопіль

Медаль і кубок
Медаль та кубок. Фото: Суспільне Тернопіль

Тімур говорить, що поєднує спорт із навчанням у коледжі. Для тренувань потрібні відповідні умови.

"По-перше, все залежить від вітру. Якщо його немає, то дуже важко провести тренування. Піднятися на підводні крила неможливо просто. Крім того, зараз починає холодати. В нас є гідрокостюми, ми їх вдягаємо і нам тепліше, звичайно. Коли стає надто холодно, то вже неможливо кататися".

Спортсмен
Тімур Данієлян. Фото: Суспільне Тернопіль

Тімур розповів, як готувати вітрило для виходу на воду. За його словами, для цього йому необхідно надати правильної форми.

"Всі операції, які я робив, це для того, щоб була форма правильна у вітрила. Все це дуже впливає на воді. Впливає на швидкість, на якість ходьби. В залежності від вітру, вітрило по різному набивається. Тобто, чим сильніший, тим сильніше він набивається, аби потрапляло менше вітру туди, а чим слабший, то тим менше набивається вітрило. Коли тільки новачок, там не особлива різниця. А для старших, які вже більше займаються, є спеціальні системи, коли можна регулювати вітрило прямо на воді. Іноді таке відчуття, взагалі, ніби ти летиш над водою".

Тімур Данієлян
Спортсмен. Фото: Суспільне Тернопіль

Тренер спортсмена Олексій Нижегородов каже, Тімур здобував нагороди на дитячих і юніорських змаганнях. Виступав не лише в Україні, але й за кордоном.

спортсмен з тренером
Тімур Данієлян із Олексієм Нижегородовим. Фото: Суспільне Тернопіль

Тренер розповів, яке значення для спортсмена має перемога на цьогорічному чемпіонаті України.

"Він, щоб ви розуміли, на цих змаганнях, на чемпіонаті України був наймолодшим спортсменом. Змагався з досить іменитими суперниками — майстрами спорту, майстрами спорту міжнародного класу. Зі спортсменами, які вже готувались до Олімпійських ігор, пройшли не один цикл. І це для нього, можна сказати, такі найперші, найсерйозніші змагання. Тому, я бачу перспективу. Ми не будемо зупинятись. Ми будемо працювати далі. Нас чекає передолімпійський рік — 2024. Олімпіада пройде в Марселі, у Франції. І ще будемо боротись за ліцензію. Можливо станеться чудо і ми потрапимо на олімпіаду. Вітрильний спорт — дуже складний вид спорту. По-перше, це складнокоординаційний вид. Для того, щоб досягати таких-от швидкісних результатів треба дуже багато часу проводити на воді. І перспективним стає той, хто багато працює. Тимур відноситься до таких, які не сачкують. Він завжди працює. Нема в нього комплексів. Він встигає і в коледжі вчитись, і приходити на тренування. Тому, я думаю, що попереду в нас велике майбутнє".

Тренер
Олексій Нижегородов. Фото: Суспільне Тернопіль

Змагання
Чемпіонат України з віндсерфінгу. Фото: Аделаїда Лешер

На початок