СБУ підозрює буковинця Шморгуна у виправданні дій РФ проти України: він називає це політичним замовленням

СБУ підозрює буковинця Шморгуна у виправданні дій РФ проти України: він називає це політичним замовленням

СБУ підозрює буковинця Шморгуна у виправданні дій РФ проти України: він називає це політичним замовленням
. Джерело: СБУ у Чернівецькій області

Політологу з Буковини Михайлу Шморгуну повідомили про підозру у публічному виправданні збройної агресії РФ проти України. За версією СБУ, торік він писав коментарі у російських соцмережах, в яких виправдовував дії російської армії. Водночас Шморгун заперечує ці звинувачення та називає їх політичним замовленням.

Що повідомили в СБУ

В обласному управлінні Служби безпеки України повідомили у Facebook, що торік у листопаді Шморгун писав коментарі у спільнотах "армия россии | обзор новостей" та "донецк днр новости донбасс россия новороссия сво", у яких дії окупантів визнавав правомірними. СБУ стверджує, що Шморгун робив це зі свого акаунту у забороненій в Україні соціальній мережі "Вконтактє".

За даними слідства, під дописом про можливий наступ російських військових частин з території Білорусі він розмістив коментарі: "Та поскорее бы уже начали! Не пойму чего они затягивают с наступлением...", "Уже натренерованые в этот раз Киев таки возьмут не то чтобы за дни, за часы".

СБУ підозрює буковинця Шморгуна у виправданні дій РФ проти України
Скріншот коментарів. Джерело: СБУ у Чернівецькій області

Крім того, вважав Крим частиною Росії та, що більша частина України готова погодитись на спільний з Росією уряд в обмін на завершення війни. Також, що у Чернівцях "достатньо тих, хто б зустрічав росіян із квітами". Факт злочину підтвердила експертиза СБУ, повідомили в управлінні.

Шморгуну повідомили підозру у виправданні та запереченні збройної агресії Росії проти України, а також схваленні дій російської армії. Санкція статті передбачає виправні роботи на строк до двох років або арешт на строк до шести місяців. Також може передбачати позбавлення волі на строк до трьох років.

Що каже Шморгун

Михайло Шморгун заперечує звинувачення СБУ та називає справу "політичним замовленням". У коментарі Суспільному він розповів, що справді мав сторінку у "Вконтакте", але не користувався нею. У травні 2021 року він загубив телефон з номером, за яким міг входити на свій акаунт у соцмережі.

"Тобто я фізично не міг зробити те, у чому мене звинувачують. Я навіть не можу сказати, чи це (на скріншотах СБУ – ред.) – мій профіль. Аби це перевірити, мені потрібно зайти в акаунт з телефону, який я втратив. Я сказав про це слідчому", – каже Шморгун.

У підозрі СБУ йдеться, що Шморгун заходив у "Вконтакте" з трьох браузерів комп'ютера через VPN. Цей комп'ютер та іншу техніку у нього вилучили 13 січня. За словами Шморгуна, він не заходив з комп'ютера, бо втратив доступ, коли загубив сім-карту й телефон для авторизації.

"Жодних дій з моєю технікою при мені не відбувалося, єдине, що під час вилучення фіксували номерні знаки".
буковинський політолог та блогер Михайло Шморгун
Михайло Шморгун. Фото: Суспільне Чернівці

Вчора, 9 жовтня, Шморгуну вручили підозру. Зробили це в управлінні СБУ області. Шморгун каже, на зустрічі був прокурор, який запропонував йому підписати зміну статті звинувачень.

"Він запропонував мені неформальний договір. Тобто, він не підписує мені підозру по статті, а виписує, що я добровільно визнаю себе колаборантом та на 10 років відмовляюся обіймати посади в держорганах чи займатися близькою до політики діяльності. Тобто, щоб я оббрехав себе й відмовився від діяльності, якою займався понад 15 років", – каже Шморгун.

Шморгун відмовився це робити. Вважає, справа проти нього має політичний характер. Так хочуть, аби він не публікував критичні дописи до чинної влади та не брав участі у політичних процесах. Планує доводити свою невинуватість у суді.

"Маю всі підстави думати, коли справа дійде до суду, я доведу, що дії працівників СБУ під час слідства були незаконними. Найближчим часом планую пройти поліграф, щоб довести невинуватість, але хочу, щоб слідчі, які працювали над моєю справою, також це зробили. Я виступаю за територіальну цілісність України. Вважаю, що Донбас та Крим це – Україна. Це моя позиція, яку я чітко відстоював у своїх дописах".

Хто такий Михайло Шморгун

Михайло Шморгун родом з Каховки Херсонської області. У 2007 році закінчив Чернівецький національний університет за спеціальністю "політологія", йдеться на сайті вишу. Брав участь у виборчих кампаніях як політтехнолог, зокрема партій "Самопоміч" та "Народний контроль". У 2012 році разом з "Народним контролем" оприлюднив "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. На його думку, завдяки оприлюдненим даним був "великий шанс розв’язати корупційний клубок і потягнути ниточки до самих організаторів прямого підкупу виборців".

За даними руху "Чесно", у 2015 році балотувався до облради від "Народного контролю", але не був обраний. Є головним редактором сайту "Сторожинець інфо".

У публічних дописах Шморгун критикував чинну обласну та місцеву влади. Голову обласної адміністрації Руслана Запаранюка називав "несамостійною політичною фігурою" та "найгіршим головою ОВА", а голову облради Олексія Бойка та міського голову Романа Клічука звинувачував у коаліції з ОПЗЖ та колишнім регіоналом Михайлом Папієвим. Іноді у дописах використовував образливі висловлювання, наприклад: "Ви вибрали собі мером морального урода, який через власні переконання готовий знищити абсолютно беззахисного перед "альтернативною системою цінностей" підприємця, забравши у нього єдине джерело заробітку". Або: "Інші депутати та їх очільник Бойко — грусні клоуни, чорти і безвольні шматки л*йна, які прийшли в облраду не допомагати буковинцям, а їх грабувати..."

Шморгун регулярно брав участь в етерах як політолог на телеканалі Чернівецький промінь. Напередодні виборів коментував у рекламних передвиборчих матеріалах. Зокрема, у 2020 році на сайті molbuk на правах реклами був розміщений матеріал на підтримку одного з кандидатів у міські голови Чернівців — Віталія Михайлішина. Матеріал написаний на основі ефіру Шморгуна як політолога на телеканалі "Чернівецький промінь". Шморгун є співзасновником організації "Буковинський центр". Разом з ним засновником є Святослав Вишинський — директор телеканалу Чернівецький промінь. Цей телеканал повʼязують з родиною Проданів, хоча сам депутат міськради Василь Продан у коментарі Детектору медіа це заперечував.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок