"Вибір серцем". Миколаївська вчителька стала лауреаткою національної премії

"Вибір серцем". Миколаївська вчителька стала лауреаткою національної премії

"Вибір серцем". Миколаївська вчителька стала лауреаткою національної премії
Катерина Якушевська, Миколаїв, жовтень 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Вчителька з Миколаєва Катерина Якушевська стала лауреаткою національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2023 в номінації "Вибір серцем", про це повідомили на офіційному сайті Миколаївської міської ради. Ця категорія присвячена історіям про вчителів, які попри все навчають дітей у медичних закладах.

Свою історію Катерина розповіла кореспондентам Суспільного.

Катерина Якушевська працює логопединею в дошкільному закладі майже чотири роки. Розповідає, останнє заняття у своєму кабінеті напередодні повномасштабної війни — пам’ятатиме завжди.

"Моя група — це були дітки старшого дошкільного віку, це були індивідуальні заняття, коли кожна дитина приходить. Це була постановка, сонораВид приголосного звука "Р" у хлопчика шести років", — говорить дівчина.

Вчителька
Кабінет, в якому працювала Катерина. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

До початку повномасштабного вторгнення заклад щоденно відвідували близько сотні дітей, але після 24 лютого 2022 року все змінилося, каже Катерина. Вчителька протягом цього часу залишалася з родиною в місті. Говорить, продовжувала працювати з дітьми.

"Місяць як пройшов від початку вторгнення, якось ми намагалися, особливо з батьками, які залишилися тут в Миколаєві. Є у нас мама з двома хлопчиками, до нас водила, але ось ці постійні тривоги, особливо в нашому районі, діти це чули й батьки сказали, що не налаштовані вони на заняття. З минулого літа стало трішечки тихіше. Вони приходять не тільки за логопедичною допомогою, не тільки за рекомендаціями, а саме для того, аби чисто поспілкуватися", — каже Катерина.

Від влучання російської ракети у листопаді 2022 року дошкільний заклад зазнав руйнувань та пошкоджень, внаслідок чого дітей не приймають.

"Вибір серцем". Миколаївська вчителька стала лауреатом Національної премії
Пробите уламком віконне скло. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Окрім роботи у дитсадку, майже рік Катерина працює в реабілітаційному відділенні міської лікарні логопедом-дефектологом. Допомагає постраждалим від бойових дій, військовослужбовцям.

"Почала я працювати наприкінці літа минулого року (2022 — ред.), мене запросила медсестра цього відділення, сказала, що ситуація критична, персонал виїжджає, якщо не буде людини, яка буде допомагати у відновленні мовлення, то це реабілітаційне відділення можуть закрити. Військових було дуже багато, контузії різного ступеню тяжкості, люди не те що не могли вимовити слово, у деяких з них навіть процеси жування, ковтання були порушенні", — зазначає Катерина.

Вчителька
Катерина Якушевська, Миколаїв, жовтень 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Перший пацієнт Катерини у лікарні — Олександр, 23-річний хлопець звертався із проблемою заїкання.

"Коли я побачила його в супермаркеті, він підійшов і запитав чи пам’ятаю я його. Мені було соромно, я не згадала відразу його ім‘я. Він сказав: "Ви казали, що все буде добре, ви бачите як я розмовляю". Дуже соромився своїх друзів по палаті і ми ходили до мого кабінету. Виходив на вулицю, брав дзеркальце і я бачила як він займався", — пригадує Катерина Якушевська.

Саме цю історію Катерина й описала та відправила на конкурс на прохання методиста дошкільного закладу.

"Я не думала, що це буде саме якийсь конкурс або якась премія. Якраз я була у відпустці, такий був не дуже, ще й прихворіла, і був такий настрій, що ця історія пішла просто від душі. Пройшло десь два місяці, і ось подзвонили, таке неочікуване, але дуже приємне повідомлення", — каже логопединя.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок