"Роботи вже набагато менше, ніж було": у Рівному декомунізували ще шість об'єктів

"Роботи вже набагато менше, ніж було": у Рівному декомунізували ще шість об'єктів

Декомунізація пам'ятних знаків у Рівному
. Колаж Суспільне Рівне

У Рівненській громаді демонтували символи тоталітарного режиму та замінили написи на шести об'єктах радянської доби, які підпадають під закон про декомунізацію. В громаді станом на жовтень 2023 року декомунізували 80% з усіх запланованих об'єктів.

Про це Суспільному 9 жовтня розповів головний спеціаліст управління культури і туризму Рівного Юрій Фаєвський.

Відповідно до рішення виконкому Рівненської міськради, провели демонтаж або заміну елементів радянської символіки на шести об'єктах, які вважаються пам'ятками історії та монументального мистецтва місцевого значення.

"Сам процес у вже нас проходить, це плановий процес. Були здійснені заміни тексту на пам'ятних дошках. Такого поняття як "Велика Вітчизняна війна" — немає, є поняття Друга світова війна, це 1939-1945 роки. Були такі наративи, як "фашистські загарбники, нацистські загарбники". Ми погоджували заміну пам'ятних знаків з Просвітою, із товариством краєзнавців, зокрема, Андрієм Жив'юком, один з активних учасників цих процесів", — прокоментував Юрій Фаєвський.

Що замінили та демонтували. Фото до та після

Братська могила радянських воїнів на вулиці Київській, 71 — змінили текст та демонтували радянську символіку.

Братська могила радянських воїнів на вулиці Київській
Фото: Управління Культури і туризму

Пам’ятний знак загиблим односельчанам у Квасилові — замінили цифри на плиті на "1939-1945" і змінили текст пам’ятній плиті на: "які загинули в роки Другої світової війни".

Пам’ятний знак загиблим односельчанам у Квасилові
Фото: Управління Культури і туризму

Місце розстрілів нацистами у роки Другої світової війни представників Волинської інтелігенції в урочищі Видумка — на пам’ятній плиті замінили текст: "німецько-фашистськими загарбниками" на "нацистськими".

Місце розстрілів нацистами в урочищі Видумка
Фото: Управління Культури і туризму

Братська могила радянських воїнів, партизан та героя Радянського Союзу Г.М. Шевченка у парку культури і відпочинку — замінили цифри на плиті на "1939-1945".

Братська могила радянських воїнів в парку Шевченка
Фото: Управління Культури і туризму

Меморіал жертвам фашизму на вулиці Білій — заміна тексту на пам’ятній плиті.

Меморіал жертвам фашизму на вулиці Білій
Фото: Управління Культури і туризму

Пам’ятний знак загиблим землякам на вулиці Чорновола, 101-Е — замінили цифри на плиті на "1939-1945" та текст на пам’ятнику на: "загиблим у роки Другої світової війни".

"На одній стелі там перелік загиблих односельців, які брали участь у складі збройних формувань Української повстанської армії і інших народно-визвольних формувань, а на другій — хто брав участь у складі радянської армії", — пояснив Юрій Фаєвський.

Декомунізація пам'ятних знаків у Рівному
Фото: Управління Культури і туризму

Демонтаж радянських символів здійснювали працівники комунального підприємства "Спецкомбінат-ритуальна служба".

Що планують ще декомунізувати

За словами головного спеціаліста управління культури і туризму, наразі у Рівному провели демонтаж та заміну понад 80% елементів радянської символіки:

"Насправді роботи вже набагато менше, ніж було. Будемо надалі демонтувати елементи на пам'ятниках та меморіальних дошках, тут більше технічна частина роботи. В урочищі "Сосонки", на місці розстрілів євреїв, будемо замінювати напис на меморіалі. До листопада, до роковин трагедії, таблиця буде змінена. У Квасилові є сім об'єктів, на яких меморіальні дошки будуть змінені. Братська могила на вулиці Київській та в урочищі Видумка так само буде змінена. Ми також змінюємо назви вулиць, встановлюємо нові меморіальні та пам'ятні дошки".

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок