В Одеській області лиман зацвів отруйними водоростями – еколог

В Одеській області лиман зацвів отруйними водоростями – еколог

В Одеській області лиман зацвів отруйними водоростями – еколог
. Дмитро Глухенький

Лиман Сасик, що знаходиться на території Білгород-Дністровського та Ізмаїльського районів Одещини, зацвів отруйними водоростями. Про це повідомив еколог та керівник науково-дослідного відділу Національного природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, рослини почали цвісти наприкінці серпня. Синьо-зелені водорості створюють небезпеку для життя, а також "гублять все живе і підтримують кризову соціально-екологічну обстановку", запевнив еколог.

Він також розповів, що понад 50 років тому радянська влада вирішила перекинути стоки сибірських річок і частину стоку з Дунаю, а потім направити воду в Дніпро через морські лимани.

"Першою жертвою став унікальний морський лиман Сасик. Не запитавши місцевих мешканців, витративши декілька сотень мільйонів доларів, його заповнили прісною дунайською водою", – наголосив Іван Русєв.

Читайте також: Куяльницький лиман на Одещині продовжує висихати, а фінансування не вистачає

Тоді спроба заповнити Сасик виявилася невдалою, однак через непридатну воду було знищено більш як 50 тисяч гектарів чорноземів, наголосив Русєв.

"Але це ще не все. Колись неймовірна водойма, де лікувалися та відпочивали тисячі людей, ловили морську рибу і просто насолоджувалися чудовим мікрокліматом, перетворилася на зону екологічного лиха", – написав еколог.

На думку Русєва, врятувати Сасик все ж можливо. Для цього потрібно возз'єднати лиман з Чорним морем. Інакше, як зазначив еколог, "майбутнього у Сасика немає".

Читайте також

На початок