130 портретів Героїв: у Рівному вшановують загиблих на Сході бійців

130 портретів Героїв: у Рівному вшановують загиблих на Сході бійців

130 портретів Героїв: у Рівному вшановують загиблих на Сході бійців
. Суспільне

У Рівному на центральному майдані міста виставили портрети загиблих захисників з Рівненщини. Захід відбувається в рамках загальнонаціонального Дня пам'яті захисників, який приурочений до річниці Іловайської трагедії.

Загалом на Сході України у війні проти російського агресора загинули 130 захисників з Рівненщини. 29 серпня, у День пам'яті захисників України, в області вшановують їхню пам'ять, як і пам'ять усіх полеглих воїнів. У різних місцях Рівного відбуваються заходи в рамках загальнонаціонального Дня пам'яті захисників.

О 10-й була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання, в Рівному її провели біля дошки з іменами загиблих героїв. Сюди прийшло близько сотні людей, це рідні загиблих, представники силових відомств і влади.

На майдані Незалежності у Рівному виставили фото 130-ти загиблих бійців. Під кожною світлиною розмістили біографію загиблого Героя. Виставку організувала волонтерка Вікторія Шинкаренко.

У Рівному вшановують загиблих на Сході захисників
Суспільне

О 12-й на майдані Незалежності в Рівному почалась загальна панахида за полеглими.

У Рівному вшановують загиблих на Сході захисників

Кожного загиблого згадують поіменно.

У Рівному вшановують загиблих на Сході захисників
Суспільне

Журналіст Суспільного на місці події поспілкувався із матір'ю загиблого воїна.

У Рівному вшановують загиблих захисників з Рівненщини
Суспільне

Євгенія Якимчук – мати загиблого на Сході бійця Тараса Якимчука.

"Це – Соняшниковий день, в який загинуло багато дітей в Іловайську. Через це ми носимо на грудях соняшник. Мій син служив у 8-му полку 140-го центру міста Хмельницького. Він загинув 24 липня 2014 року. Це був важкий бій з російськими окупантами. Його поранили у серце. Служив у спецназі, на роковини його загибелі приїздили 20 спецназівців, аби вшанувати пам'ять мого сина", – розповіла Євгенія Якимчук.

У Рівному вшановують загиблих на Сході захисників
Суспільне

У цей день в Україні передбачено приспущення державних прапорів, обмежено розважально-концертні заходи та трансляції на телебаченні й радіо.

Також українців закликають чіпляти на одяг символічні соняхи.

У Рівному вшановують загиблих на Сході захисників
Суспільне

За даними поліції, на захід прийшли близько 30-ти учасників.

"Буде всеукраїнська акція "Сонях". Її мета – щоб люди на ліву сторону наділи сонях в знак вдячності загиблим захисникам. Бо так склалося, що сонях став символом тих кривавих подій серпня 2014-го року. Саме 29-го серпня, за офіційними даними, загинуло 366 бійців. Багато зниклих безвісти, це тільки по офіційній інформації. І нашим бійцям соняхи рятували життя", – розповіла мати загиблого учасника АТО Олександра Борисенка Наталія.

130 портретів Героїв: у Рівному вшановують загиблих на Сході бійців
Андрій Овсійчук, ветеран. Суспільне

"Це для мене надзвичайно пам'ятний день. Є ще живі спогади, які складно забути – це коридор 29-го серпня, у якому мені також довелось побувати. Загиблі мої побратими в цьому коридорі. Але це був переломний момент, коли Російська Федерація все ж таки зрозуміла, що України їм так просто не здобути. Вони вважали нас американськими найомниками, а коли дізналися, що ми –прості вчителі, хлібороби, цивільні люди, були здивовані", – розповів Суспільному ветеран АТО Андрій Овсійчук.

Учасники панахиди, ветерани зауважили, що на майдані під час заходу із міського флагштоку не приспустили прапор, але в державі такий елемент вшанування загалом передбачений. Про це йдеться також в інформації на Урядовому порталі.

Суспільне звернулось за роз'ясненням до речника міськради Миколи Прокопчука. Він пояснив, що у місті відбулось кілька заходів вшанування пам'яті, а національні прапори приспустили на державних установах. Що ж до центрального флагштоку, то, як пояснив речник, приспущення прапора там не включене у програму офіційних заходів.

130 портретів Героїв: у Рівному вшановують загиблих на Сході бійців
Суспільне

Журналіст Суспільного з місця події повідомляє, що ветерани згодом приспустили прапор самостійно.

Що відомо

  • День пам’яті захисників України відзначається щорічно 29 серпня відповідно до Указу Президента № 621/2019 від 23.08.2019 "Про День пам’яті" на підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві.
  • Кабінет міністрів визначив соняшник символом Дня пам'яті захисників України, який відзначається 29 серпня. Також уряд встановив список заходів на цей день цьогоріч. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 5 серпня. Згідно із проєктом розпорядження, державні службовці на День пам'яті захисників зобов'язані цього дня носити як елемент одягу зображення соняшника в місцях проведення заходів.
  • Кабмін зобов'язав Український інститут національної пам'яті, Український державний архів та Міністерство ветеранів цього дня опублікувати наукові праці і матеріали, присвячені вшануванню захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Релігійні організації мають провести панахиди за загиблими. Також владі різних рівнів доручено поліпшити соціальне, медичне та інші види обслуговування членів сімей загиблих захисників України та ветеранів війни.

Автор: Руслан Савуляк

На початок