"Приносить благословення в час війни": історія першого капелана в області з військовим званням Євгена Флисти

"Приносить благословення в час війни": історія першого капелана в області з військовим званням Євгена Флисти

Євген Флиста, військовий священник
Євген Флиста, капелан. Суспільне Тернопіль

Євген Флиста — перший капелан в Тернопільській області з військовим званням. Його офіційно призначили працювати в складі Збройних сил України в лютому цього року. Каже, капеланство — це присутність Бога для військових. Про своє призначення розповів Суспільному.

Шлях до служби військовим священником в Збройних силах зайняв 8 років. Уперше вирушив на схід з волонтерською допомогою — віз ліки для важкохворих дітей. Зараз його завдання — турбота про військових.

Євген Флиста, військовий священник
Євген Флиста, капелан. Фото: 105 окрема бригада тероборони ЗСУ

"Капеланство — це присутність Бога через людину, через священнослужителя для всіх військовослужбовців. Водночас Закон України, Конституція України чітко говорить, що кожна особа, кожен громадянин України, також і військовослужбовець мають право на свободу совісті та віросповідання. Тому відповідно до цього створили Закон "Про військове капеланство", щоб ми могли служити українському воїну там, де він служить".

Капелан турбується також і про рідних бійців. Так, цьогоріч до Дня захисту дітей організував поїздку до Зарваниці. А на свято Миколая відвідав сім’ї військових з подарунками.

Євген Флиста під час поїздки в Зарваницю
Під час поїздки в Зарваницю. Фото: з архіву Євгена Флисти

"Були різні діти, від одного рочку і до 15 років. Ми їздили до тих родин, в яких була ще свіжа рана. В один момент дівчинка сказала: "А знаєте, де мій татко?" Кажу: "А де твій татко?" "А він там, на небі, він по рації каже своїм побратимам, як захищати своїх діточок. Правда, мій татко найкращий?"

Перший випуск капеланів у Військовому інституті
Перший випуск капеланів. Фото: з архіву Євгена Флисти

Аби стати офіцером капеланської служби Євген Флиста шість тижнів навчався у Військовому інституті Київського університету імені Тараса Шевченка. Він — серед перших його випускників. Вивчали тактику бою, звʼязок, виживання й тактичну медицину.

Під час навчання на капелана
Під час навчання на військового священника. Фото: з архіву Євгена Флисти

У своєму архіві священник зберігає світлини з перших навчань українських капеланів у Німеччині. Їх тренували військові капелани зі США.

Євген Флиста на заняттях
На заняттях. Фото: з архіву Євгена Флисти

Євген Флиста говорить, найцінніше для нього — бути потрібним для військових.

Святвечір під час перших поїздок на фронт Євгена Флиста
Святвечір під час перших поїздок на фронт. Фото: 105 окрема бригада тероборони ЗСУ

"Найбільше бережу в собі прості слова, які промовляє боєць: "Ось пішов мій капелан". Справжньою нагородою є те, що вони кажуть "мій капелан". Тобто, людина, якій довіряю, з якою безпечно, яка приносить благословення і в час війни, яке в нелюдських обставинах можу отримати".

На початок