В Опішнянській громаді на Полтавщині відкрили мистецьку артіль

В Опішнянській громаді на Полтавщині відкрили мистецьку артіль

Опішнянська артіль
. Фото: Суспільне Полтава

У селі Малі Будища Опішнянської громади, що на Полтавщині, відкрили перше комунальне підприємство із виготовлення кераміки. Нині тут уже працюють гончарі та малювальниці. Вони виготовляють традиційну опішнянську кераміку. Крім того, для охочих проводитимуть майстер-класи та уроки арт-терапії.

Про це Суспільному розповів голова громади Микола Різник.

В Опішнянській громаді на Полтавщині відкрили мистецьку артіль
Мистецька артіль. Фото: Суспільне Полтава

Де розташована "Опішнянська артіль"

Майстри працюють у комунальному підприємстві із виготовлення кераміки. "Опішнянську артіль" відкрили у селі Малі Будища.

"Я побачила більші можливості для себе, для свого творчого розвитку. Зараз це дуже актуально для нас усіх, це ж не тільки саморозвиток, це і передача свого досвіду, це і робота з дітьми, це робота з дорослими", ― каже гончарка комунального підприємства "Опішнянська артіль" Валентина Гармаш.

В Опішнянській громаді відкрили мистецьку артіль
Майстри в Опішні. Фото: Суспільне Полтава

"Почалася ця історія з того, що ми зібрали гончарів, малювальниць, в яких запитали в чому проблема, було чотири заводи, зараз жодного заводу не залишилось. Цілий завод ми не можемо відновити і з'явилася така локальна історія, де ми зробили всі умови для гончарів, малювальниць. І відродити це ремесло", ― говорить голова громади Микола Різник.

На Полтавщині відкрили мистецьку артіль
Кімнати, де прийматимуть відвідувачів. Фото: Суспільне Полтава

"Тут ми прийматимемо відвідувачів, які хочуть завітати до нас на майстер-класи чи на екскурсію. Саме в цій кімнаті буде проходити зустріч відвідувача з майстром, вони можуть ділитися досвідом, переймати досвід у майстра", ― каже директорка комунального підприємства "Опішнянська артіль" Ольга Плоха.

В Опішнянській громаді відкрили артіль
Вироби майстрів артілі. Фото: Суспільне Полтава

Які вироби роблять майстри

Вироблятимуть майстри артілі те, що користується попитом, каже Ольга Плоха. Це, зокрема, посуд та предмети декору.

"Я дивлюся на виріб попередньо і вже воно в мене формується де, що буде знаходитись. Там квіточку бачу, там листочки, там ягідки", ― каже малювальниця комунального підприємства "Опішнянська артіль" Наталія Гурин.

В Опішнянській громаді на Полтавщині відкрили мистецьку артіль
В Опішнянській громаді на Полтавщині відкрили мистецьку артіль. Фото: Суспільне Полтава

Фінансування проєкту

Як розповів Микола Різник, гроші на цей проєкт спрямували із місцевого бюджету. Також фінансово долучилась і міжнародна організація.

На Полтавщині відкрили комунальне підприємство
Дмитро Громовий, гончар комунального підприємства "Опішнянська артіль". Фото: Суспільне Полтава

"На цю ідею підключився міжнародний проєкт «Міжнародна організація з міграції», які дали нам грант 500 тисяч гривень на обладнання під цей проєкт. Ми ремонт зробили за власні кошти. Загалом повністю приміщення вийшло нам 6,5 мільйона гривень", ― каже голова громади Микола Різник.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок