Байден оголошує про розширення стіни на кордоні з Мексикою

Байден оголошує про розширення стіни на кордоні з Мексикою

Стіна між США та Мексикою
. Урядові підрядники зводять частину прикордонної стіни вздовж річки Колорадо між США та Мексикою в 2019 році. Фото: АР.

Президент США Джо Байден заявив про відновлення будівництва стіни на кордоні з Мексикою через проблеми з нелегальними мігрантами.

Про це розповіла речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

Речниця нагадала, Байден заявляв у своїй передвиборчій кампанії, що зупинить будівництво стіни на кордоні з Мексикою, якщо стане президентом. Після перемоги будівництво дійсно заморозили. Проте зараз його розморожують, оскільки на це виділили кошти ще у 2019 році за часів президентства Дональда Трампа, а Конгрес відмовився розподіляти ці гроші по інших сферах.

Пізніше Байден сказав, що "не може зупинити" будівництво, оскільки закон вимагає, щоб фінансування використали та завершили у 2023 році. Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що будівництво нових ділянок стіни буде кроком у неправильному напрямку.

Що відбувається на кордоні між США та Мексикою

За останніми даними, прикордонний патруль США затримав 181 059 людей уздовж південного кордону в серпні порівняно зі 132 648 у липні. Загалом з початку поточного фінансового року, який розпочався у жовтні 2022 року, затримали понад 2,2 мільйона імігрантів.

У четвер адміністрація Байдена також оголосила, що відновить депортацію нелегальних венесуельських мігрантів, близько 50 000 з яких прибули на американсько-мексиканський кордон лише у вересні.

У повідомленні у Федеральному реєстрі США говориться про "гостру й негайну необхідність спорудження фізичних бар’єрів і доріг поблизу кордону Сполучених Штатів, щоб запобігти незаконним проникненням".

Агентство також заявило, що необхідно скасувати низку законів, постанов та інших правових вимог, щоб забезпечити швидке будівництво стіни.

На початок