Влада Швейцарії розробила план повернення українських біженців додому

Влада Швейцарії розробила план повернення українських біженців додому

Будівля швейцарського парламенту у Берні
. Ілюстративне фото: Getty Images

Влада Швейцарії оприлюднила попередню стратегію з повернення українських біженців додому. На виїзд дадуть від 6 до 9 місяців після закінчення статусу захисту. Очікується, що добровільно виїхати захочуть 80% біженців, яких пропонується заохочувати грошима.

Про це повідомляє Swissinfo.ch.

Зазначається, що уряд Швейцарії "взяв до відома" попередню стратегію можливого повернення біженців додому, яку розробив Державний секретаріат з міграції (SEM) у співпраці з владою кантонів. Попри те, що зараз неможливо передбачити, коли закінчиться війна, плани посадовців виходять із того, що статус S (тимчасовий захист) українців може бути деактивований у 2024 чи 2025 році.

За прогнозами влади Швейцарії, повернутися додому добровільно зможуть 80% українців (близько 70 тисяч людей). Більшість із них – жінки та діти, які мають біометричні паспорти, тому не потребуватимуть для поїздки візи чи спеціального проїзного документа.

Інші 20% біженців (14 тисяч людей) швидше за все, залишаться у Швейцарії й після закінчення терміну дії статусу S та наданого їм часу для виїзду. Очікується, що цей показник змінюватиметься від тривалості війни та ступеня збитків, завданих Україні через війну. Ймовірність добровільного повернення зменшуватиметься.

Оскільки після 5 років безперервного перебування в країні біженці мають право отримати швейцарський дозвіл на проживання категорії B (щороку поновлюється), влада Швейцарії вважає, що треба буде зробити все можливе для ефективного заохочення добровільного від'їзду українців на батьківщину.

Посадовці пропонують встановити час, відведений на виїзд у діапазоні від 6 до 9 місяців, щоб дати можливість спланувати поїздку.

Добровільний виїзд по суші буде самостійним. Примусове повернення літаком буде крайнім заходом. Не наполягатимуть на швидкому виїзді людей, які потребують особливої підтримки – це приблизно 1000 дітей без супроводу дорослих та 1600 біженців віком від 75 років та з проблемами зі здоров'ям.

Також розглядається питання про початкову фінансову допомогу. Суми можуть змінюватись, щоб не заохочувати людей чекати до останнього. Виплати коливатимуться від 1 000 до 4 000 швейцарських франків (1 037 та 4 150 євро) на людину залежно від періоду відправлення.

У МЗС Швейцарії підкреслили, що статус зберігатиметься доти, доки люди з України потребуватимуть захисту.

Понад 8 мільйонів українців стали біженцями

Як свідчать дані ООН станом на 23 травня, понад 8,25 мільйона українців стали біженцями від початку повномасштабного вторгнення Росії.

В Організації поінформували, що понад 5,14 мільйона з українських біженців подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах.

На початок