У Полтаві відкрили Центри ветеранського розвитку: хто і яку допомогу там може отримати

У Полтаві відкрили Центри ветеранського розвитку: хто і яку допомогу там може отримати

Центр ветеранського простору
. Суспільне Полтава

В обласному центрі на базі двох університетів – Полтавської політехніки та державного медуніверситету відкрили Центри ветеранського розвитку. Це для того, аби реінтегрувати ветеранів у суспільство, допомогти їм повернутися до цивільного життя.

Про це розповів керівник центру ветеранського розвитку при Полтавському медуніверситеті Дмитро Бойко.

В аудиторії університету "Полтавська політехніка" облаштували Центр ветеранського розвитку. Тут ветерани, зокрема, зможуть навчатися та здобувати освіту.

"Мене запросили із військової адміністрації на цей захід, ідеї, які тут є, я вважаю, будуть дуже потрібними. Тому що, по-перше, у нас зараз досі йде війна. І ветеранів буде все більше і більше. Про працевлаштування – на мою думку, це буде дуже потрібно і військовослужбовцям, і Україні, і членам їхніх сімей. Тому, я сподіваюся, що в цьому центрі буде гідне навчання наших бійців, особливо по робочим моментам", ― говорить військовослужбовець Тарас Лелюх.

У Полтаві відкрили Центри ветеранського розвитку: хто і яку допомогу там може отримати
На відкриття Центру ветеранського розвитку прийшли воїни ЗСУ. Суспільне Полтава

Ще один Центр ветеранського розвитку відкрили у Полтавському медуніверситеті. Тут, зокрема, ветеранам будуть допомагати реінтегровуватися, аби повернутися до цивільного життя.

"Ми не додаємо чогось нового ветеранам, ми повертаємо їх в той соціум – і соціум до них – з якого вони були вимушено вилучені певним чином.Ми хочемо налагодити логістичну систему спрямування ветеранів, котрі потребують психологічної і медичної реабілітації, для того, щоб у них не виникало складнощів у тих моментах, до якого конкретно закладу звернутися, з яким запитом, до якого конкретно спеціаліста піти. Центр – це ніби такий логістичний осередок, а залучено до роботи центру весь університет", ― каже керівник центру ветеранського розвитку при медуніверситеті Дмитро Бойко.

У Полтаві відкрили Центри ветеранського розвитку: хто і яку допомогу там може отримати
Центр ветеранського розвитку відкрили у Полтавському медуніверситеті. Суспільне Полтава

Як розповів керівник центру ветеранського розвитку Дмитро Бойко, на базі установи планують підготовлювати помічників ветеранів. Ними можуть стати інші ветерани, їхні рідні чи родини загиблих воїнів.

"Весь цей проєкт "Помічник ветерана" будується за принципом "Рівний-рівному", тому тут така умова поставлена. Перша проблема, яку ми хочемо почати вирішувати – це, власне, підготовка помічників ветеранів. У нас підготовлений проєкт сертифікатної програми, котрий зараз доопрацьовується, він буде затверджений, буде проводитися набір", ― розповідає керівник центру ветеранського розвитку при медуніверситеті Дмитро Бойко.

Таких установ нині в Україні десяток, говорить заступниця міністра у справах ветеранів Тетяна Калита.

У Полтаві відкрили Центри ветеранського розвитку: хто і яку допомогу там може отримати
У Центрі ветеранського розвитку воїнам допомагатимуть повернутися до цивільного життя. Суспільне Полтава

"Вкрай актуальна тема, дуже потрібно. По-перше, для того, щоб на регіональному рівні проводились наукові вивчення, дослідження і розуміння потреб регіонального напрямку. По-друге, для того, щоб ветерани, які поверталися, мали можливість профільно проходити додаткове навчання, курси, кваліфікацію, для того, щоб після військової служби або актуалізувати свої знання або навчитись новим навичкам, які їм на сьогодні потрібні, враховуємо потреби їхнього регіону, ринку праці", ― говорить заступниця Міністра у справах ветеранів Тетяна Калита.

Як розповіла заступниця міністра у справах ветеранів Тетяна Калита, такі центри планують відкрити у всіх областях України.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок