Хмельничани можуть безкоштовно здати сухе гілля: як і де

Хмельничани можуть безкоштовно здати сухе гілля: як і де

Хмельничани можуть безкоштовно здати сухе гілля: як і де
Представники "Спецкомунтрансу" збирають на вулицях міста сухе гілля, жовтень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Восени, у порівнянні з іншими порами року, більшає відходів сухого гілля. Його можуть здати на переробку жителі приватного сектору у шести мікрорайонах Хмельницького. Про це розповіла начальниця дільниці з прибирання контейнерних майданчиків Інна Гаражун. Гілля безкоштовно забирають працівники "Спецкомунтрансу". Роблять це щомісяця.

Здає на переробку сухе гілля жителька мікрорайону Заріччя Євгенія Томусяк. Сухе ж листя жінка використовує, як компост. Склав в’язки зрізаної малини та віддає їх на переробку й сусід Євгенії Станіслав Мушак.

Хмельничани можуть безкоштовно здати сухе гілля: як і де
Сухе гілля на присадибній ділянці хмельничанина, жовтень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Цілий рік приймають гілля, але найбільше його приносять люди восени, розповідає водій-вантажник Андрій Перхайло. Каже, забирають в’язки протягом одного тижня у приватних секторах міста. Влітку їх назбирують дві машини, зараз щодня можуть вивозити по шість машин із мікрорайону.

"Скільки є – все забираємо, біля кожної хати. З першого числа кожного місяця, виходить з понеділка – по суботу", — говорить Андрій Перхайло.

Хмельничани можуть безкоштовно здати сухе гілля: як і де
Працівники "Спецкомунтрансу" завантажують машину сухим гіллям, які назбирали місцеві жителі, жовтень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Здати на переробку гілля можуть жителі приватного сектору у п’яти мікрорайонах міста. Про це розповіла начальниця дільниці з прибирання контейнерних майданчиків Інна Гаражун. Відходи безкоштовно забирають працівники комунального підприємства "Спецкомунтранс" за графіком, який вказаний на сайті міської ради.

"Мікрорайон Заріччя, Мікрорайон Гречани, Мікрорайон Дубове розділене у нас на парну і непарну сторону — це середа і четвер. Середа — парна, четвер – не парна. Їздить машина, яка збирає гілля, яке пов’язане у в’язанки від 80 см до метра двадцяти", — пояснює Інна Гаражун.

Хмельничани можуть безкоштовно здати сухе гілля: як і де
Автомобіль завантажений сухим гіллям, жовтень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Запровадили вивіз гілля, аби люди його не спалювали, розповідає представниця офісу проєкту "Розумне довкілля. Хмельницький" Світлана Каритун. Під час горіння зелені відходи приносять шкоду, як довкіллю, так і людям.

"Ми тут говоримо про викиди різних небезпечних речовин у повітря. Наприклад, люди перебувають в місті, де постійно відбуваються підпали, то, відповідно, певні хвороби можуть з’явитися. Крім того, ми говоримо про певний вплив на наше довкілля, на клімат загалом", — говорить Світлана Каритун.

Як розповіла Світлана Каритун, гілля відвозять на полігон твердих побутових відходів, там його перерізають на тріску.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок