У Полтаві ремонтують пам’ятник Тарасові Шевченку

У Полтаві ремонтують пам’ятник Тарасові Шевченку

У Полтаві ремонтують пам’ятник Тарасові Шевченку
. Суспільне Полтава

У Полтаві ремонтують пам’ятник Тарасові Шевченку. На це витратять майже 40 тисяч гривень із бюджету міста. Роботи поточні і монумент не змінюватимуть. Це роблять щороку, каже директор підприємства "Декоративні культури" Сергій Луценко.

Залатають тріщини та покриють фарбою. Пам’ятник Тарасові Шевченку у Полтаві лишать незмінним, але оновлять його поверхню.

Виконроб підприємства "Декоративні культури" Євгеній Губарько розповів: "Проводиться процес розшивання тріщин, заповнення спеціальним герметиком, а потім шпаклювання, ґрунтування цих тріщин і потім остаточне фарбування усього пам’ятника".

Комунальники ремонтують пам’ятник Тарасові Шевченку
Комунальники ремонтують пам’ятник Тарасові Шевченку. Суспільне Полтава

Для виконання робіт на початку серпня уклали договір із підрядником. Йому заплатять із міського бюджету.

"На пам’ятнику з’явилися через погодні умови в деяких місцях незначні пошкодження у вигляді різних мікротріщин. Тому ухвалили рішення зробити поточний ремонт. Укладений договір і згідно з договором роботи будуть коштувати 38 тисяч 688 гривень", − повідомив директор підприємства "Декоративні культури" Сергій Луценко.

Постамент є пам’яткою мистецтва місцевого значення. Згідно із законами, для капітального ремонту таких споруд треба отримувати спеціальні дозволи та погодження. Якщо ж ремонт поточний, цього не потрібно, каже заступник керівника "Декоративних культур".

Напис на пам’ятнику Тарасові Шевченку
Напис на пам’ятнику Тарасові Шевченку. Суспільне Полтава

"На об’єктах культурної спадщини можуть здійснюватись роботи з реставрації, консервації, реабілітації, музеєфікації та пристосування. Це є перелік тих робіт, на які необхідно виготовляти проєктно-кошторисну документацію, проходити експертизи і погодження. В даному випадку ми проводимо лише поточний ремонт", − каже заступник директора підприємства "Декоративні культури" Сергій Сілаєв.

Первісний колір пам’ятника – сірий, тому його не змінюють упродовж майже сотні років.

"За своє існування пам’ятник періодично фарбували. Але фарбувати його намагалися саме в такі блідо-сірий, темно-сірий колір. Хоча бували, звісно, і певні відмінності. Зараз пам’ятник пофарбований в світло-сірий, я не бачу особисто відмінностей в цьому", − розповіла співробітниця Полтавського краєзнавчого музею Наталія Кузьменко.

Востаннє пам’ятник капітально ремонтували близько 10 років тому. Поточні роботи влаштовують щорічно.

Цей пам’ятник Тарасові Шевченку спроєктував український скульптор Іван Кавалерідзе. А відкрили монумент 12 березня 1926.

На початок