У закладах культури Чернігівщини призначили нових керівників: які причини звільнення їх попередників

У закладах культури Чернігівщини призначили нових керівників: які причини звільнення їх попередників

У закладах культури Чернігівщини призначили нових керівників: які причини звільнення їх попередників
. ФОТО: Суспільне Чернігів

2 жовтня колективам обласного історичного музею імені Тарновського, музею-заповідника Коцюбинського, обласної бібліотеки імені Русових та обласного центру народної творчості представили нових керівників, яких призначили напередодні.

Про це у коментарі Суспільному повідомила директорка департаменту культури й туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай.

Чернігівський обласний історичний музей імені Тарновського

В.о. директора історичного музею імені Тарновського замість Сергія Лаєвського призначили Максима Блакитного. До цього він працював на посаді заступника директора музею.

Максим Блакитний — в.о. директора обласного історичного музея Тарновського в Чернігові
Максим Блакитний. ФОТО: Суспільне Чернігів
"До Лаєвського жодних питань немає ні в органах управління, ні в обласної державної адміністрації. Він фахова людина, беззаперечно, і з досвідом, і гідного рівня. Але так склалися обставини, що у нього закінчується контракт, і ми його продовжити просто юридично не можемо, тому що є стаття 21 "Закону про культуру". І там вказано, що не можна призначати директором закладу людину, яка за певний проміжок часу притягнулася до відповідальності пов'язаної з корупцією. Є рішення першої інстанції відповідного спрямування, і ми просто змушені були так вчинити", — каже Замай.

У коментарі Суспільному Сергій Лаєвський підтвердив, що дійсно відбувся суд та ухвалене рішення першої інстанції.

"На мою думку, завдяки зусиллям в тому числі департаменту культури, суд визнав мене винним. Але я подав апеляцію, яка ще не розглядалася, тому вона (Людмила Замай, — ред.) не має права вважати мене винним. Адже це рішення суду першої інстанції не вступило в законну силу".

За словами Лаєвського справа розглядається за фактом діяння, пов'язаного з корупцією, а саме преміювання колективу музею, серед яких була і його дружина.

"Лаєвський залишається заступником у музеї за обговоренням з департаментом культури", — сказала Замай.

Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник імені Коцюбинського

Новим директором Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського призначили Дмитра Мельниченка. Він працював ведучим на телеканалі "Новий Чернігів", а також був директором міського комунального "Центру культури та мистецтв".

Дмитро Мельниченко — директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського в Чернігові
Дмитро Мельниченко. ФОТО: Facebook-сторінка Дмитра Мельниченка
"Ігор Коцюбинський сам написав заяву. Сказав, що він не може виконувати обов'язки за станом здоров'я. Це ще було до закінчення контракту. Наталія Коцюбинська сказала також, що вона не бажає виконувати обов'язки директора. І вона також підпадає під статтю 21 і вона є в реєстрі корупціонерів", — розповіла директорка департаменту.

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Русових

Чернігівську обласну універсальну наукову бібліотеку імені Софії та Олександра Русових очолювала Інна Аліференко. Нині контракт з нею закінчився, а новим директором закладу призначили Юрія Соболя. До цього він до лютого 2021 року очолював Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній".

Юрій Соболь — директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Русових
Юрій Соболь. ФОТО: Facebook-сторінка Юрія Соболя
"Він починав свою кар'єру саме з бібліотеки, він знайомий з бібліотечною справою, чітко розуміє завдання, які наразі дуже важливі, коли триває війна. Ставить активний наголос на роботі, на українізації, на списанні російськомовної літератури й завдання, які сьогодні треба активно виконувати".

Обласний центр народної творчості

Комунальний заклад "Обласний центр народної творчості" очолила Надія Заваліна. До цього керівницею центру була Юлія Солонець.

"Коли вона тривалий час була за кордоном, виконувачем обов’язків став Валерій Мисник, але від посади директора він відмовився. Тому призначили нового керівника", – повідомила Замай.
Надія Заваліна — директорка обласного центру народної творчості
Надія Заваліна. ФОТО: Facebook-сторінка Надії Заваліної

Як розповіла Людмила Замай, продовжили контракти з директором обласного художнього музею імені Григорія Галагана Юрієм Ткачем, із директоркою Менського зоологічного парку Зінаїдою Максименко та директором обласного історико-меморіального музею-заповідника Пантелеймона Куліша "Ганнина Пустинь" Юрієм Блохою.

"Зараз ми конкурс не проводимо, запроваджено воєнний стан, то вони зараз призначаються поза конкурсом, але на час воєнного стану до проведення конкурсу", — каже директорка департаменту.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок