Нобелівський комітет оголосив переможців у галузі медицини

Нобелівський комітет оголосив переможців у галузі медицини

Нобелівська премія
. Нобелівська премія. Фото: Нобелівський комітет

У понеділок, 2 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізіології та медицини. Премію присуджено Каталін Каріко та Дрю Вайсману за їхні відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ, які дозволили розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Про це йдеться на офіційному сайті фонду.

Зазначається, що завдяки своїм фундаментальним відкриттям важливості модифікацій основ мРНК цьогорічні лауреати Нобелівської премії зробили значний внесок у галузі медицини під час однієї з найбільших криз охорони здоров’я нашого часу.

"Вакцини врятували мільйони життів і запобігли важким захворюванням у багатьох людей, дозволивши суспільствам відкритися та повернутися до нормальних умов", — зазначили у Нобелівському комітеті.

Що відомо про Каталін Каріко та Дрю Вайсмана

Каталін Каріко народилася у 1955 році в Сольноку, Угорщина. Здобула ступінь доктора філософії в Університеті Сегеда в 1982 році та проводила постдокторські дослідження в Угорській академії наук у Сегеді до 1985 року. Потім вона проводила докторські дослідження в Університеті Темпл, Філадельфія, та Університеті наук про здоров’я, Бетесда. У 1989 році її призначили асистентом професора в Університеті Пенсільванії, де вона залишалася до 2013 року. Після цього вона стала віцепрезиденткою, а пізніше старшою віцепрезиденткою BioNTech RNA Pharmaceuticals. З 2021 року вона є професоркою Сегедського університету та ад’юнкт-професором Школи медицини Перельмана в Університеті Пенсільванії.

Дрю Вайсман народився в 1959 році в Лексінгтоні, штат Массачусетс, США. Здобув ступінь доктора медицини та доктора філософії в Бостонському університеті в 1987 році. Пройшов клінічну підготовку в медцентрі Beth Israel Deaconess у Гарвардській медичній школі та постдокторські дослідження в Національному інституті здоров’я. У 1997 році Вайсман створив свою дослідницьку групу в Медичній школі Перельмана в Університеті Пенсільванії. Він є професором Roberts Family із дослідження вакцин і директором Інституту РНК Пенсільванія.

Що відомо про відкриття Каталін Каріко та Дрю Вайсмана

Відкриття Каталін Каріко та Дрю Вайсмана, за які вони отримали Нобелівську премію, мали вирішальне значення для розробки ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, яка почалася на початку 2020 року.

"Завдяки своїм новаторським відкриттям цьогорічні лауреати докорінно змінили наше розуміння того, як мРНК взаємодіє з нашою імунною системою. Вони зробили внесок у безпрецедентну швидкість розробки вакцин під час однієї з найбільших загроз для здоров’я людини в наш час", — зазначили у Нобелівському комітеті.

Зазначається, що Каріко та Вайсман опублікували свої результати в основоположній статті 2005 року, яка на той час не привернула уваги, але "заклала основу для критично важливих розробок, які прислужилися людству під час пандемії COVID-19".

Згодом інтерес до технології мРНК почав підвищуватися, і в 2010 році кілька компаній працювали над розробкою методу.Зокрема розроблялися вакцини проти вірусу Зіка. Після спалаху пандемії COVID-19 з рекордною швидкістю було розроблено дві модифіковані основи мРНК вакцини, що кодують поверхневий білок SARS-CoV-2. Повідомлялося про захисний ефект приблизно на 95%, і обидві вакцини були схвалені ще в грудні 2020 року.

"Вражаюча гнучкість і швидкість, з якою можна розробляти мРНК-вакцини, прокладають шлях до використання нової платформи також для вакцин проти інших інфекційних захворювань. У майбутньому ця технологія також може бути використана для доставки терапевтичних білків і лікування деяких типів раку", — зазначили у Нобелівському комітеті.

Коли оголосять лауреатів Нобелівської премії в інших галузях

Протягом цього тижня стануть відомі лауреати Нобелівської премії в інших сферах. 3 жовтня оголосять лауреатів з фізики, 4 жовтня — з хімії, 5 жовтня — з літератури.

У п'ятницю, 6 жовтня, комітет оголосить лауреата Нобелівської премії за сприяння встановленню миру. 9 жовтня оголосять лауреата премії з економіки.

На початок