УЄФА розглядає новий формат єврокубків з трьома дивізіонами: що про це відомо

УЄФА розглядає новий формат єврокубків з трьома дивізіонами: що про це відомо

УЄФА розглядає новий формат єврокубків з трьома дивізіонами: що про це відомо
. AP Photo/Peter Dejong

Зміни відбудуться не раніше 2027 року.

УЄФА та Асоціація європейських клубів (ECA) розглядають варіант з новою реформою єврокубків з 2027 року. Про це повідомляє Marca з посиланням на El Pais.

У 2021 році УЄФА затвердив новий формат Ліги чемпіонів, Ліги Європи та Ліги конференцій. З наступного сезону (2024/25) єврокубки будуть проводитись за "швейцарською" моделлю зі збільшеною кількістю учасників - 36 замість 32.

Зміни відбулись після скандального запуску Суперліги, коли 12 європейських клубів оголосили про створення власного турніру. Однак під тиском футбольної спільноти й УЄФА проєкт фактично припинив існування.

Варіант із "швейцарською" моделлю тоді став компромісним для УЄФА та європейських топклубв. Втім, у футбольній спільноті "є голоси", які вимагають нових змін, пише El Pais.

У зв'язку з цим УЄФА та ECA розглядають новий формат єврокубків з трьома дивізіонами.

Як може виглядати новий формат єврокубків?

  • Це буде єдиний турнір з трьома дивізіонами: Суперліга, Ліга Європи, Ліга претендентів. У кожному дивізіоні - по 18 команд.
  • Між першим та другим дивізіоном буде два підвищення у класі та два пониження, між другим і третім - чотири.
  • Кожен клуб грає вдома і на виїзді з кожним із 17 учасників свого дивізіону.

Зазначається, що виконком УЄФА обговорить цей варіант на засіданні у жовтні. Проте зміни можуть набрати чинності не раніше 2027 року, оскільки новий формат єврокубків з наступного року точно буде діяти до сезону-2026/27.

Новий формат ЛЧ з наступного сезону: що відомо

  • На груповій стадії буде єдина ліга замість поділу на групи. Кожен із клубів гарантовано зіграє по вісім матчів (по чотири вдома і на виїзді) залежно від свого посіву.
  • Чемпіон України-2023/24 вийде не до групового етапу ЛЧ-2024/25, а до раунду плейоф кваліфікації. На цій стадії зіграють 14 команд.
  • Новий формат Ліги чемпіонів, окрім матчів, гарантуватиме клубам більшу кількість доходів.
На початок