У Полонному, що на Хмельниччині археологи разом з місцевими проводять розкопки

У Полонному, що на Хмельниччині археологи разом з місцевими проводять розкопки

У Полонному, що на Хмельниччині археологи разом з місцевими проводять розкопки
Археологи разом з місцевими проводять розкопки біля костелу святої Анни у Полонному, вересень 2023. Фото: Тетяна Ярославська

Археологи Хмельниччини разом з місцевими жителями та учнями досліджують ділянки в історичному ареалі пам‘ятки Національного значення — костел святої Анни. Це стало можливим завдяки гранту від Українського культурного Фонду Міністерства культури та інформаційної політики "Археологічна школа "Літописне місто Полонне".

Про це Суспільному Хмельницький розповіла начальниця відділу культури та туризму Полонської тергромади Тетяна Ярославська.

"Ми отримали грант в розмірі 505 тисяч гривень. Перший транш у розмірі 404 тисячі гривень вже надійшов. Ці гроші йдуть на харчування волонтерів, придбання необхідного інвентарю для розкопок, поліграфію для реклами та на гонорари археологам",— розповіла Тетяна Ярославська.

Археологи разом з місцевими проводять розкопки в Полонному, на Хмельниччині
Археологи разом з місцевими проводять розкопки в Полонному, вересень 2023. Фото: Тетяна Ярославська

За її словами, у рамках цієї програми досвідчена команда археологів проводить практичні заняття із місцевими учнями та жителями. А саме — долучають їх до розкопок та проводять лекції стосовно роботи археологів.

"Мета проєкту – інтеграція місцевих мешканців та школярів в такі дослідження й отримання нових знань про історію Полонного. Наразі самі розкопки, які стартували в середині вересня, підходять до завершення. Далі ми будемо вже готуватися до фінальної виставки",— розповідає Тетяна Ярославська.

Археологи разом з місцевими проводять розкопки в Полонному, на Хмельниччині
Знахідки під час розкопок біля костелу святої Анни, вересень 2023. Фото: Тетяна Ярославська

За цей час, за словами начальниці відділу культури та туризму, вони знайшли рештки кераміки 17-18 століття. Але найголовнішою знахідкою вважають рештки будівлі, яка була на тій місцевості ще до часів князя Станіслава Любомирського, який у 1621 році став власником цього міста.

"Після того, як знахідки ці почистять, відреставрують трошки та підклеять, їх віддадуть в Полонський історичний музей",— розповіла Тетяна Ярославська.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок