Україна завоювала командну ліцензію у спортивній гімнастиці на Олімпіаду-2024: посіли останнє прохідне місце

Україна завоювала командну ліцензію у спортивній гімнастиці на Олімпіаду-2024: посіли останнє прохідне місце

Україна завоювала командну ліцензію у спортивній гімнастиці на Олімпіаду-2024: посіли останнє прохідне місце
ілля ковтун. Getty Images

Долю путівки вирішили менше 0.2 бала.

Чоловіча збірна України зі спортивної гімнастики відібралася на Олімпійські ігри-2024 командою. Сталося це за підсумками кваліфікації на чемпіонаті світу-2023, на якому і були розіграні останні командні путівки на Ігри.

Аби відібратися до Парижа-2024, Україні потрібно було фінішувати у топ-9 команд серед тих, хто ще не здобув командної ліцензії. Ще раніше гарантували собі участь у Олімпіаді Китай, Японія та Велика Британія – призери ЧС-2022.

У кваліфікації ЧС-2023 ці три команди теж були серед фаворитів, тож завдання України полягало у фініші у топ-12 найкращих загалом (з врахуванням китайців, японців та британців). Україна виступала у другій кваліфікаційній групі (усього було шість) – і за свій виступ отримала 245.461 бала.

Боротьба за олімпійські ліцензії продовжувалася до останньої кваліфікаційної групи. І зрештою, Україна таки змогла фінішувати на прохідному дванадцятому місці – остання командна олімпійська ліцензія дісталася саме Україні.

Підсумкова таблиця у боротьбі за останні ліцензії

  • 11. Нідерланди – 246.028
  • 12. Україна – 245.461
  • 13. Бразилія – 245.295
  • 14. Республіка Корея – 245.229
  • 15. Бельгія – 245.094

Як тривала боротьбу за ліцензію на Олімпіаду-2024

  • Україна провела не найкращий виступ у кваліфікації, особливо на поперечині – лише 37.1 бала.
  • Після першого дня кваліфікації – чотири групи з шести – Україна йшла на дев'ятому місці. Відтак, можна було пропустити уперед не більше ніж три команди.
  • Перед останньою ротацією Україна опустилася на 11-е місце – обійшли Канада та Швейцарія. Відтак, в останній групі потрібно було, аби не більше однієї команди обійшли Україну.
  • Зрештою, перед заключною дисципліною останньої групи Україна йшла на проміжному 12-му місці. Але усе залежно від виступу Республіки Корея на вільних вправах. Останньому з корейців потрібно було набрати 13.9 бала, щоб обійти Україну в сумі. Він набрав 13.933, але одного разу вийшов за килим – за це зняли 0.3 бала. Отже, його сума 13.633 стала недостатньою. щоб обійти Україну!

Чому такою важливою була боротьба саме за командну ліцензію

  • Командна ліцензія дозволяє заявити на Олімпіаду-2024 п'ятьох гімнастів – вони виступатимуть на розгляд тренерського штабу (хто у багатоборстві, хто на окремих снарядах).
  • Якби Україні не вдалося завоювати командну ліцензію, на Олімпіаду можна було б здобути лише три особисті квоти – і не всі дозволяли б змагатися на усіх снарядах.

Україна лише одного разу не потрапляла на Олімпійські ігри чоловічою командою у спортивній гімнастиці – це було у 2008 році. Усі інші виступи – незмінна участь у командних змаганнях.

Які команди потрапили на Олімпіаду у спортивній гімнастиці (чоловіки)

  • Китай, Японія, Велика Британія – за результатами ЧС-2022
  • США, Канада, Німеччина, Італія, Швейцарія, Іспанія, Туреччина, Нідерланди та Україна – за результатами ЧС-2023
На початок