"Дуже зручно": на Полтавщині телемедичні консультації надають майже 400 лікарів

"Дуже зручно": на Полтавщині телемедичні консультації надають майже 400 лікарів

Сімейний лікар
. Суспільне Полтава

Майже чотири сотні лікарів Полтавщини нині надають телемедичні консультації пацієнтам. Роблять це, зокрема, у всіх комунальних медзакладах, розповів Суспільному директор обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

Житель Абазівки Костянтин Дроздов прийшов до місцевої амбулаторії на огляд до лікаря. Зокрема, чоловік вирішив обстежити родимки.

Огляд у лікаря
Костянтин Дроздов у сімейно лікарки. Суспільне Полтава

"Щоб попередити можливі наслідки і з профілактичних міркувань, вирішив обстежити окремі місця, родимки, які викликали сумніви у мене",каже місцевий житель Костянтин Дроздов.

Замість дерматолога обстежує шкіру пацієнта сімейна лікарка Вікторія Левченко. Для цього використовує телемедичне обладнання. За допомогою дерматоскопу зображення родимки виводить на екран та фотографує.

"Ми можемо перевірити ділянки, де є родимки, папіломи, на такі хвороби, як меланома і інші злоякісні захворювання. Це можна все зробити тут. Якщо виникає якась підозра, ми разом із дерматологом вирішуємо цю проблему",каже завідувачка Абазівської амбулаторії Вікторія Левченко.

Кардіограма
Огляд у лікаря. аналізувати показники кардіограми зможуть фахівці дистанційно. Суспільне Полтава

"І важливо те, що це все зробили на місці, оперативно, дуже зручно і ніяких проблем, щоб кудись їхати, кудись добиратись, десь стояти в черзі. Все вийшло добре, мене обстеження заспокоїло",говорить місцевий житель Костянтин Дроздов.

Нині майже чотири сотні лікарів Полтавщини надають телемедичні консультації пацієнтам. Про це розповів Суспільному директор обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

"Всі 47 закладів надавачів первинної медико-санітарної допомоги мають пристрої. У нас є на базі служби екстреної допомоги відповідно така служба, яка працює цілодобово, і вона надає консультацію всім. Є визначені заклади, на рівні обласних, які надають відповідну консультативну допомогу. Той же берем кардіоваскулярний центр, де можуть передати телемедичну інформацію, ЕКГ передати, вони надають консультацію",каже директор обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

Кардіограма
Богдан стрельчук робить кардіограму. Суспільне Полтава

Богдан Стрельчук до Абазівської амбулаторії звернувся зі скаргами на болі у серці. Чоловікові зробили кардіограму, а дані одразу передали до кардіодиспансеру. Раніше, щоб потрапити на консультацію до лікаря, необхідно було витратити більше часу, каже чоловік.

"Дуже зручно, що мені як місцевому, не треба нікуди їхати. Я прийшов сюди, тут все зробили. Я працюю, у мене б це зайняло, мабуть, весь день, зняття кардіограми, розшифровка, постановка діагнозу. Зробили, передали в кардіодиспансер по телефону, буквально п’ять хвилин, діагноз прийде. Лікування тут вже призначать",каже місцевий житель Богдан Стрельчук.

В Абазівській амбулаторії такими послугами користуються зо два десятки пацієнтів щомісяця. Найчастіше, співпрацюють із дерматологом, отоларингологом та кардіологом, каже Вікторія Левченко.

Вже 2023 року у Верховній Раді ухвалили закон, який врегульовує функціонування в Україні такого виду надання медпослуг. Цим документом розширюють та оновлюють термінологію, а також уточнюються професійні обов’язки медичного персоналу у цій сфері.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок