У громаді на Рівненщині, де в храмі УПЦ не дозволили відспівати військового, вирішили перейти в ПЦУ

У громаді на Рівненщині, де в храмі УПЦ не дозволили відспівати військового, вирішили перейти в ПЦУ

Громада в Тріскинях перейшла в ПЦУ
Справа — фрагмент прощання із загиблим бійцем Іваном Козельцем на кладовищі. Його відспівували в храмі ПЦУ в Сарнах, бо громада УПЦ не дозволила зайти в церкву у його рідному селі Тріскині. Колаж з Google maps та Сарненської міськради

Громада у селі Тріскині на Рівненщині прийняла рішення перейти до Православної церкви України. У серпні 2023 року в УПЦ відмовили сім'ї загиблого військового у тому, аби ПЦУ відспівала його в місцевому храмі.

В ПЦУ вважають, що це стало поштовхом для громади змінити конфесійну підлеглість, розповів Суспільному 28 вересня священник із Сарн, який відспівував загиблого та був присутній на зборах, отець Володимир.

Про перехід громади у Сарненському районі повідомили на офіційній сторінці Рівненської єпархії ПЦУ. Там зазначили, що збори громада скликала відповідно до вимог закону "Про свободу совісті та релігійні організації", вони пройшли "з дотриманням норм чинного законодавства".

Що передувало переходу в ПЦУ

30 липня 2023 року у селі Тріскині прощались із загиблим військовим Іваном Козельцем. За повідомленням журналістів телеканалу Рівне 1, сім'я бійця хотіла, аби його відспівали у єдиному місцевому храмі, що належить УПЦ, але щоб це зробили священники ПЦУ.

Водночас дозволу місцевий священник не дав. Отець Василь пояснив рішення так:

"Я заперечив у тому... І священники ПЦУ прекрасно це розуміють, що ми з ними не співслужимо. Моя думка — це моя думка як священника, але ще є люди, які не хочуть, щоб представники ПЦУ заходили до храму. І незалежно від того, чи я якийсь дозвіл дав би, чи не дав би — це був би конфлікт. І щоб не було конфлікту біля гробу покійного воїна Івана Козельця, щоб на ньому не спекулювали, то я сказав мамі: "Давайте ми відспіваємо".

У Сарненській міській раді показали відео, присвячене загиблому бійцю Івану Козельцю

У підсумку загиблого бійця везли відспівувати у Свято-Покровський храм ПЦУ в Сарнах, від села це 15 кілометрів. Його відспівав настоятель, протоієрей Володимир Басистий. Він також був присутнім на зборах у неділю, 24 вересня, де громада вирішила перейти в ПЦУ.

"Батьки казали, що син, який загинув за Україну, хотів, щоб його ховали в українській церкві й українською мовою. І обряд проводив я у Сарнах. І мені здається, що саме цей випадок збурив місцеве населення й вони вирішили приєднатись до ПЦУ", — сказав священник у коментарі Суспільному.

За словами священника, участь у зборах взяли близько 250 людей, їх провели у місцевому клубі.

“Було прийнято одноголосно рішення про перехід до ПЦУ. Документи оформлені, почався процес змін до статуту церкви. Збори пройшли дуже культурно і дуже чемно, ніхто нікого не ображав. Звісно, частина людей залишилась вірними московській патріархії, вони відмовились приймати запрошення до загальних зборів. Вони провели свої збори в церкві, їх кілька десятків. Так, там дійсно є люди протилежної думки, але, я думаю, прийде час і вони до тями прийдуть”, — прокоментував протоієрей.

Після того, як загиблого військового відспівали в іншому храмі, парафіяни записали відео, де засвідчують "свою вірність Українській православній канонічній церкві".

Він додав, що через нестачу священників, поки питання не вирішать, у храмі будуть правити, ймовірно, почергово отці з церков поблизу, і він — серед них. Це починатимуть після офіційної перереєстрації статуту. Також, додав протоієрей, у Тріскинях ПЦУ планує зайнятись просвітництвом: “Я на зборах сказав: рішення про перехід до ПЦУ — це ще не перемога, це лише відновлення історичної справедливості. Перемогою буде те, коли село об’єднається і буде єдиним цілим і з єдиною церквою. Ми віримо, що так буде".

За даними управління культури, станом на початок 2023 року в області в УПЦ залишилась 481 громада. У 2022-му в ПЦУ перейшли майже сорок парафій.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок