На Спартака Субботу відкрили кримінальну справу. Ідеться про підроблення документів

На Спартака Субботу відкрили кримінальну справу. Ідеться про підроблення документів

На блогера Спартака Субботу відкрили кримінальну справу
Спартак Суббота. spartaksubbota/Instagram

Поліція Києва проводить досудове розслідування про імовірну підробку документів про освіту Спартака Субботи.

Про це повідомило hromadske із посиланням на Міністерство освіти та науки.

МОН у відповідь на запит журналістів розповів, що провадження відкрили у квітні за ч. 4 ст. 358Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів Кримінального кодексу України.

Ще у травні у Міністерстві освіти заявили, що в Спартака Субботи немає диплома магістра, тому він не повинен був стати кандидатом наук. Інформацію про це передали до поліції щодо можливого факту підроблення документів.

Що відомо про Спартака Субботу

Спартак Суббота – співавтор популярного на Youtube шоу "Подкаст терапія" разом з актором Євгеном Яновичем. Позиціює себе як спеціаліста в галузі когнітивно-поведінкової психотерапії та схема-терапії, психотерапевта та психіатра, кандидата психологічних наук.

11 квітня незалежне українське онлайн-медіа "Свідомі" опублікувало 7-місячне розслідування психолога та гештальт-терапевта Іллі Полудьонного, який проаналізував чисельні інтерв'ю та відкриті джерела про Спартака Субботу й з'ясував, що більшість із того, що Суббота говорить про свою освіту, місця роботи та навички – неправда.

12 квітня актор Євген Янович оголосив про закриття проєкту, який вони робили разом зі Спартаком Субботою.

Окрім колеги по "Подкаст терапії", зі Спартаком Субботою припинило співпрацю і видавництво "Віхола", в якому вийшла його книжка "Припини це".

10 травня психолог Спартак Суббота опублікував відео із запереченням результатів розслідування. Він показав папірці, схожі на дипломи, однак з відео зрозуміло, що чоловік, ймовірно, таки придумав деякі факти власної біографії. Ба більше — дипломи бакалавра та магістра він так і не показав.

Тоді в Міністерстві освіти заявили, що в Спартака Субботи немає диплома магістра, тому він не міг стати кандидатом наук. МОН надіслало запити до ДП "Інформаційно-іміджевий центр" та ДП "Інфоресурс", аби підтвердити факт наявності у реєстрах вказаних документів про освіту. Обидва підприємства відгукнулися на запити: відомості про диплом магістра у реєстрі відсутні, а свідоцтво про визнання в Україні іноземного документа про освіту (Суббота стверджує, що отримав диплом магістра за кордоном) МОН не видавало.

Міносвіти передало отриману інформацію до Національної поліції, щоб перевірити можливий факт підроблення документів.

На початок