На Сумщині зареєстрували 4 випадки отруєння грибами: як вберегтися

На Сумщині зареєстрували 4 випадки отруєння грибами: як вберегтися

На Сумщині зареєстрували 4 випадки отруєння грибами: як вберегтися
. Фото: Суспільне Суми

У 2023 році, на Сумщині зареєстрували 4 випадки отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало семеро людей. Їх госпіталізували до лікарні. Які перші ознаки отруєння грибами, як врятуватися та що варто знати про збір “грибного врожаю” - розповіла Суспільному лікарка Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентина Курило.

Галина Яківна торгує дикорослими грибами у Сумах, які назбирала у лебединському лісі. Каже: змалку ходить на "тихе полювання" і добре знається на лісових дарунках. "Я в такому місці народилася, що мене тато з 5 років привчав до лісу. Я знаю всі гриби, які в нас ростуть, я їх не обварюю. Кажуть, треба варити, я не варю. Але, в мене таке правило: якщо я в якомусь грибі маю сумніви, я його не зріжу", — розповіла жителька села Грунівка пані Галина.

Володимир додає: збираючи "грибний врожай", варто бути дуже обережним, адже можна отруїтися.

"Якщо людина раз на 10 років ходить по гриби, то вона отруїться обов'язково. По гриби краще не їхати, а йти відпочивати до лісу, до річки, а гриби хай збирає, хто їх гарно знає, бо отруєння дорого обійдеться лікувати", — сказав чоловік.

На Сумщині зареєстрували 4 випадки отруєння грибами: як вберегтися
Фото: Суспільне Суми

За словами лікарки Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентини Курило, цього року на Сумщині грибами отруїлися семеро людей.

"Наразі троє постраждалих знаходяться на лікуванні — це родина з Тростянця. Серед них молода мама, яка нагодувала молоком немовля, якому 3 місяці. Тому дитина теж госпіталізована і знаходиться під наглядом лікарів. На момент госпіталізації проявів отруєння не виявлено у дитини", — розповіла лікарка.

Валентина Курило наголосила: аби уникнути отруєння, слід суворо дотримуватись певних правил: "У жодному разі не можна збирати ягоди чи гриби, які ростуть біля блідої поганки, бо спори можуть бути й на їстівних грибах та ягодах. Ніяка термічна обробка не знешкоджує отруту гриба. То, коли людина отруїлася грибом, перші прояви можуть виникнути через 6-12, а то й 20 годин — нудота, блювання, загальна слабкість, запаморочення. Перше, що треба зробити — це промити шлунок хворому і, як найшвидше викликати швидку допомогу", — сказала жінка.

Минулого року на Сумщині отруїлись грибами пятеро людей. Серед них мешканка Шостки, яка померла унаслідок отруєння зеленими сироїжками.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок