Коли запрацює Чернігівський дитячий садок №4 та хто допомагає відбудовувати

Коли запрацює Чернігівський дитячий садок №4 та хто допомагає відбудовувати

Коли запрацює Чернігівський дитячий садок №4 та хто допомагає відбудовувати
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чернігівський дитячий садок №4 планують відкрити в середині жовтня. Про це повідомила завідувачка закладу Алла Дока. Наразі там завершують роботи з ремонту укриття. Хто надав фінансову допомогу для відбудови закладу — далі.

Останній раз садок приймав вихованців до початку повномасштабного вторгнення. Під час активних бойових дій в місті, приміщення та територія закладу зазнали пошкоджень.

Так виглядав садок №4 у Чернігові під час активних бойових дій у 2022 році
Так виглядав садок №4 у Чернігові під час активних бойових дій у 2022 році. ФОТО: Алла Дока

За допомогою японської неурядової організації тут вже відновили дах, встановили нові вікна. Роботи з реконструкції укриття профінансував уряд Бельгії, це понад шість мільйонів гривень.

"Було підвальне приміщення, не захаращене. Під час воєнних дій у нас тут проживало понад 100 людей, мешканців мікрорайону. Вони укривалися від постійних обстрілів, але умов там ніяких не було. Вже встановлена вентиляція, вкладена підлога, стіни, зроблене освітлення, проведений Інтернет. Зроблені санвузли, зараз ще встановлюється сантехніка і залишилось ще евакуаційні виходи обладнати", — розповіла завідувачка закладу дошкільної освіти №4 Алла Дока.
Завідувачка закладу дошкільної освіти №4 у Чернігові Алла Дока
Завідувачка закладу дошкільної освіти №4 Алла Дока. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вхід в укриття передбачили одразу з першого поверху, а також декілька виходів на вулицю. Роботи були виконані силами будівельного батальйону "Добробат".

Тимчасово повірений у справах Бельгії в Україні Фредерік Девелтер, розповів, що таких проєктів в Україні наразі чотири.

"Ми дуже пишаємося тим, що цей проєкт спрямований на захист дітей і саме укриття. Це допомога батькам. Це дуже необхідно Україні — саме укриття. Це не єдиний проєкт який уряд Бельгії реалізує разом з “Добробатом”. Є проєкти у Сумах — це дві школи. А також працюємо в Харківській області".
Тимчасово повірений у справах Бельгії в Україні Фредерік Девелтер
Тимчасово повірений у справах Бельгії в Україні Фредерік Девелтер. ФОТО: Суспільне Чернігів

За інформацією Алли Доки, запрацюють у садку сім груп, а сам заклад розрахований на 14.

"Батьки почують, що садочок вже відновився, тому що достатній час була перерва в роботі й, я думаю, буде більше дітей. Тим паче зараз іде тенденція, що до нас приїжджають ВПО з інших областей, з Чернігівського району. До нас уже записалися дітки, які вимушені покинути житло через небезпеку".

За словами начальника міського управління освіти Василя Білогури, наразі з 52 садочків в Чернігові, роботу відновили 39.

"В деяких закладах ще продовжуються роботи. Це садки №№4, 72, де також за підтримки японців тривають всі ремонтні роботи. Відновлення роботи даного садочка в спальному мікрорайоні міста є дуже важливим, не тільки для економіки міста, а й для всіх людей які тут проживають".

Начальник міського управління освіти у Чернігові Василь Білогура
Василь Білогура. ФОТО: Суспільне Чернігів

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок