У Хмельницькому побільшало студентів пенсійного віку

У Хмельницькому побільшало студентів пенсійного віку

У Хмельницькому побільшало студентів пенсійного віку
Студенти вчаться живопису, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

550 студентів прийняли цьогоріч до хмельницького Університету третього віку, це майже у два рази більше, ніж того року. Слухачами можуть бути люди пенсійного віку. Навчання там безплатне, розповіла Суспільному Хмельницький кураторка університету Надія Ящишена.

За її словами, один із напрямків навчання в університеті — живопис. В закладі живопису другий рік навчається Надія Задніпряна. Жінка сказала, що це заняття допомагає відволіктися від поганих спогадів.

"Я приїхала з Херсону. Раніше ніколи не брала в руки ні пензля, нічого. А зараз для мене малювання — це як заспокійливе, ніби відректися від того поганого, що я побачила", — говорить Надія.

Студентка Надія вчиться живопису, вересень 2023
Студентка Надія вчиться живопису, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Цьогоріч до Університету третього віку прийняли на 250 студентів більше ніж минулого року, каже Надія Ящишена. Навчатися там можуть жителі Хмельницького та громади, а також вимушені переселенці. Заняття для слухачів безкоштовні. Оплачуються вони з міського бюджету. Відвідувати університет можуть жінки, яким виповнилося 55 років і чоловіки, яким є 60.

"Приймаємо до університету за наявності пенсійного посвідчення, а для внутрішньо переміщених осіб — довідка ВПО. Викладачі у нас всі переважно викладають або в університетах, або в школах, або академіях", — сказала Надія Ящишена.

Студенти університету вивчають польську мову, вересень 2023
Студенти університету вивчають польську мову, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Як розповіла Надія Ящишена, в університеті є 25 факультетів. Студенти можуть навчатися одночасно за трьома напрямками. Найбільш популярні, зокрема є іноземні мови.

"Окрім того, навчаємо основи володіння смартфоном, основи володіння оргтехнікою, також активно цьогоріч почали вивчати мови, зокрема українську, польську, німецьку, італійську", — розповіла кураторка університету.

В середньому, іноземні мови студенти можуть вивчати за рівнями три роки.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок