На одеських депутатів склали адмінпротоколи щодо порушення мовного законодавства

На одеських депутатів склали адмінпротоколи щодо порушення мовного законодавства

На одеських депутатів склали адмінпротоколи щодо порушення мовного законодавства
Одеська міська рада. Фото: odessamedia.net

На Одещині на кількох депутатів склали адміністративний протокол за те, що вони під час проведення сесій користувались недержавною мовою. Серед них голова обласної ради Григорій Діденко.

Про це 27 вересня на брифінгу Media Center Ukraine — Odesa повідомила представниця уповноваженого із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк.

На Одещині держконтролі проводили в Болградській міській раді та Білгород-Дністровській районній раді. По Одеській міськраді склали адміністративні протоколи на декількох депутатів:

"Це було двоє депутатів щодо яких надходили звернення громадян, власне це було зафіксовано під час прямої трансляції, що вони виступали недержавною мовою. Відповідно ми їх викликали для надання пояснень та склали адміністративні протоколи. Один депутат, здається, був з "Довіряй ділам", але можу помилятись, інший депутат точно від колишньої ОПЗЖ. Також була доволі гучна справа про те, що склали адмінпротокол на голову Одеської обласної ради Григорія Діденка", — зазначила посадовиця.

На перший раз для чиновників сума штрафу становить від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або, якщо правопорушення вчинене вперше, то може бути попередження, повідомила уповноважена.

Також вона зауважила, що на мера Одеси Геннадія Труханова скарги не надходили, від 16 липня 2022 року не зафіксували жодного публічного використання ним недержавної мови.

Усього до уповноваженої із захисту державної мови по Одещині надійшло 266 звернень щодо порушення мовного законодавства. Найчастіше скарги стосувались сфери обслуговування.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок