На Харківщині за рік зафіксували 32 випадки сказу тварин, половину з них — у вересні

На Харківщині за рік зафіксували 32 випадки сказу тварин, половину з них — у вересні

Інфографіка
На Харківщині за рік зафіксували 32 випадки сказу тварин, половину з них — у вересні
. Волонтери привозять корм для тварин у деокупованих селах Харківської області, червень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

За 2023 рік на Харківщині зафіксували 32 випадки сказу серед тварин, 27 з яких зареєстрували у липні-вересні. За вересень підтвердилося 16 випадків сказу у п'яти районах області.

У чому причина поширення хвороби, чи загрожує вона Харкову та як протидіяти сказу, в ефірі Українського радіо Харкова розповіла директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Любов Махота.

Причина поширення сказу в Харківській області

За словами Любові Махоти, поширення захворювання в області відбувається внаслідок проведення бойових дій.

"Станом на 27 вересня, якщо рахувати чисельність безпритульних тварин внаслідок воєнного стану, існує неможливість імунізації та коригування кількості диких звірів. Також є складнощі в організації ветеринарного спостереження на територіях, наближених до зони бойових дій, тому, у зв'язку з цим, прогноз щодо подальшого поширення сказу несприятливий", — каже директорка.

Поява диких тварин у великих містах є неприродною, тому харків'янам варто їх уникати та бути обережними, щоб місту не загрожував карантин, зазначає Махота.

"Бачимо у соцмережах, що по Харкову розгулюють лисички, і, я думаю, що не всі люди розуміють, наскільки це небезпечно. Слід бути дуже обережними й уникати контакту з ними", — говорить представниця центру контролю хвороб.

Що відомо про випадки зараження сказом тварин на Харківщині

У 2023 році в Харківській області не фіксували зараження людей, у 2022 році від сказу померла одна людина.

1800 осіб звернулися за антирабічною допомогою, а лікарями призначено і провакциновано третина від них орієнтовно

За дев'ять місяців на Харківщині за антирабічною допомогою звернулися близько 1800 людей, це на 800 більше за кількість у 2022 році. Орієнтовно третину з них вакцинували, говорить Любов Махота.

Захворіти можна не лише від укусу хворої на сказ тварини, а й від попадання слини на подряпину чи рану, тому небезпеку становить будь-яка заражена тварина.

"Від будь-якої тварини, яка заражена вірусом сказу, може захворіти людина. Не тільки від укусів, але навіть і при ослиненні пошкодженої ділянки шкіри: буде подряпина на руці, на яку потрапить слина — уже матимемо новий випадок зараження", — розповіла Махота.

Найбільше сказом заражаються коти та собаки, каже лікарка, проте можуть хворіти й інші свійські тварини: "Уже у 2023 році у нас був випадок сказу в домашнього бичка".

Читайте також: Карантин в Африканівці на Харківщині. Як почуваються люди, яких вкусила хвора на сказ кішка

Як вберегтися від сказу та яка перша допомога при укусі

Любов Махота каже: щоб запобігти поширенню сказу, потрібно:

  • своєчасно проводити домашнім та свійським тваринам щеплення;
  • вигулювати домашніх тварин на повідці та, за необхідності, в наморднику;
  • уникати контакту з дикими тваринами.

"Якщо тварини будуть щеплені від сказу, то навіть після контакту з дикими звірями, нічого не відбудеться. Надалі при контакті зі своїми господарями теж все буде добре", — зазначає вона.

У Харкові вакцинують тварин від сказу
сказ харків вакцинація кіт. Суспільне Харків

При укусі чи контакті зі слиною тварини, хворої на сказ, потрібно промити рану та звернутися по медичну допомогу.

"У разі укусу чи навіть ослинення необхідно промити рану 20% мильним розчином, не зупиняти кровотечу, обробити антисептиками, накласти асептичну пов'язку. Після цього негайно слід звернутися в травмпункт для подальшого призначення курсу антирабічних щеплень. Якщо заражена людина не буде щеплена — вона помре", — каже Любов Махота.

В Україні на сьогодні запасів антирабічних препаратів немає, надходження очікується в грудні, каже директорка. Харківська область має обмежену кількість вакцин.

Що відомо про випадки сказу в Харківській області у 2023 році

У першому півріччі 2023 року п'ять випадків сказу зафіксували в межах Лозівського району, повідомила Любов Махота. Один з таких стався в селі Смирнівка: там ввели карантин через сказ лисиці, яка покусала жінку.

"За останні три місяці, географія розширилася та до епізоотіїВибухове збільшення кількості захворювань. Це стосується хвороб, які можуть бути спільними для людей і тварин. долучилися ще чотири райони: Ізюмський, Красноградський, Куп'янський і Чугуївський", — говорить директорка.

сказ на Харківщині
Інфографіка: Єлизавета Меньшикова/Суспільне Харків

У другому півріччі сталося 27 випадків сказу тварин, 11 з яких зафіксували у липні-серпні в Ізюмському, Чугуївському, Красноградському та Лозівському районах.

У вересні 2023 року зареєстрували 16 випадків захворювання тварин.

  • У Куп'янському районі випадки зафіксували в таких громадах: Шевченківській — три випадки сказу у двох собак та кози; Куп'янській — один випадок у кішки; Великобурлуцькій — один випадок у кішки.
  • У Ізюмському району сказ підтвердився в Балаклійській громаді в трьох котів та однієї собаки.
  • У Лозівському районі виявили три випадки сказу: у двох кішок з Лозівської громади та однієї в Близнюківській громаді.
  • У Чугуївському районі зафіксували два випадки сказу лисиць у Чугуївській громаді та один — у кота в Чкаловській.
  • На Сахновщині в Красноградському районі стався один випадок сказу лисиці.

"Загалом збільшується кількість зареєстрованих випадків серед тварин не тільки по Харківській області, а по всій Україні. В інших регіонах ситуація ще складніша: Кіровоградська область — 53 випадки, Вінницька — 87 випадків. Ще варто врахувати, що ті області, які я назвала, значно менші за Харківську, але випадків сказу серед тварин там значно більше", — розповіла Любов Махота.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок