Щоб люди не розчинилися у часі та просторі: як через суд отримати довідку про смерть родича

Щоб люди не розчинилися у часі та просторі: як через суд отримати довідку про смерть родича

Щоб люди не розчинилися у часі та просторі: як через суд отримати довідку про смерть родича
. ФОТО: Суспільне Чернігів

З 2014 року, коли Росія окупувала Крим та розпочала війну на сході України, виникли складнощі з реєстрацією актів цивільного стану. Зокрема, йдеться про смерть на тимчасово непідконтрольних територіях. З початком повномасштабної війни таких "неоформлених" смертей цивільних стало більше, у тому числі через розширення географії окупації, бойові дії та примусову депортацію в Росію чи Білорусь. Відтак люди мають доводити факти загибелі рідних через суд, оскільки часто не мають доступу до тіл або не можуть їх знайти.

Навіщо доводити смерть близької людини в окупації чи на полі бою, як це зробити та що може слугувати доказом загибелі, — читайте далі в історіях героїв та коментарях юристки Української Гельсінської спілки з прав людини Тетяни Самодерженкової та судді Новозаводського районного суду міста Чернігова Світлани Ченцової.

"Люди зависають між небом та землею"

24 лютого 2022 року подружжя Антоніни та Геннадія Донців разом із родиною доньки виїхали з Чернігова до родичів у село Ягідне. Там вони збиралися перечекати бойові дії, які підступали до обласного центру. Але саме Ягідне одразу потрапило під окупацію російськими військовими, а в будинок, де жили люди, влучили два снаряди. Господар будинку загинув, Геннадію відірвало ногу, ще двох жінок посікло осколками. Росіяни вивезли поранених у російський Брянськ до лікарні.

Геннадій та Антоніна Донець з донькою та онуком на відпочинку
Геннадій та Антоніна Донець з донькою та онуком. ФОТО: з архіву родини Донців

На жаль, за два дні чоловік там помер. А за кілька тижнів його тіло поховали волонтери у прикордонному російському селі Климово. Свідоцтво про смерть видав місцевий РАЦС. Але оскільки родичів Геннадія в Росії не було, то пораненим жінкам, які були з ним, це свідоцтво не віддали, дозволили тільки сфотографувати. Так Антоніна отримала розмите фото документа, який Україна не визнає, та знімки з могили коханого.

Після звільнення Чернігівщини Антоніна ходила до місцевої прокуратури, СБУ, ОВА, міської ради, аби дізнатися, як отримати документи про смерть чоловіка. На жаль, тоді їй ніде не допомогли.

Антоніна Донець у Чернігові
Антоніна Донець. ФОТО: з архіву родини Донців
"Спершу мене питали, навіщо я це роблю, нащо мені те свідоцтво про смерть. Потім сказали, що треба чекати закінчення війни і їхати в Росію за свідоцтвом чи тілом… Ще порадили звернутися через email до того російського РАЦСу або ж зробити це через посольство РФ у Польщі… Зрештою притомну пораду дав місцевий патологоанатом. Він сказав іти до нашого РАЦСу, брати відмову і через суд доводити факт смерті Гени… Я виснажена, пригнічена через пережите, тому не мала сил цим займатися. Дівчата, які були з чоловіком, — свідки його смерті, тоді були на лікуванні за кордоном і так само психологічно виснажені. Та й у мене немає зайвих грошей, щоби наймати адвоката для цього. Чому досі немає спрощеної процедури оформлення смерті, коли стільки людей гинуть невідомо де? І, виходить, зависають десь між небом і землею", – міркує Антоніна Донець.
Фото свідоцтва про смерть Геннадія Донця, який видав російський РАЦС
Фото свідоцтва про смерть Геннадія Донця, який видав російський РАЦС. ФОТО: Антоніна Донець

Навіщо доводити факт смерті людини

Від народження і до смерті люди реєструють важливі події у своєму житті. Лише першу й останню за них робить хтось інший. І саме цьому “комусь іншому” потрібно мати фінальний документ рідної людини.

"Я не бачила тата неживим, тому для мозку була ілюзія, що він є, просто не поруч. А коли отримала свідоцтво про смерть – це було наче жирна крапка, закінчення його земного буття. Прийшло розуміння, що потрібно жити далі в тій реальності, яка є", – розповідає Ірина (ім’я змінено на прохання героїні), чий батько загинув у Маріуполі у квітні 2022 року.

Та крім психологічних аспектів, є цілком матеріальні питання, які неможливо вирішити без оформлення смерті. Ось кілька з них:

  • Якщо померла людина, яка отримувала пенсію, то Пенсійний фонд має припинити нарахування. Але він не зробить цього, поки хтось із рідних не принесе свідоцтва про смерть. Коли ж з’ясується, що гроші нарахували після смерті пенсіонера чи пенсіонерки, ці надмірні виплати Пенсійний фонд забере через банк або стягне з родичів, якщо вони їх витратили.
  • Свідоцтво про смерть дає змогу отримати допомогу на поховання, перейти на пенсію чи пільги, якими володів покійний.
  • Спадщина. І тут варто враховувати, що змін до Цивільного кодексу щодо строків її набуття так і не внесли. Тому якщо не встановити факт смерті впродовж шести місяців з дня її настання і не вступити в права спадщини, доведеться поновлювати її строки через суд. Про це – далі у тексті.
  • Реєстрація родичів у спільному помешканні. У Антоніни після смерті чоловіка народився онук, але жінка наразі не може зареєструвати його у квартирі, бо потрібна згода її чоловіка, який там теж досі зареєстрований.
  • Комунальні платежі. Якщо у квартирі немає лічильників, то доведеться платити за померлого.
  • Неможливо продати спільне майно чи бізнес.

Це лише деякі з причин, через які варто доводити факт смерті, якщо вам про нього відомо. А загалом люди, які жили, працювали, творили в Україні не мають отак безслідно розчинитися в просторі й часі.

Факт встановлення смерті через суд: безоплатно і невідкладно

Аби розпочати процес, спершу потрібно знайти адвоката. Безоплатно його послуги можна отримати в Українській Гельсінській спілці з прав людини, Норвезькій раді у справах біженців та Данській раді у справах біженців. Адвокат потрібен для консультацій та складання заяви. Це все він може зробити дистанційно. Також у Чернігові є центр з надання безоплатної вторинної допомоги, там адвокати допоможуть офлайн, якщо ви підпадаєте під дію статті 14 закону "Про безоплатну правничу допомогу". Серед тих, хто може отримати таку допомогу, — внутрішньо переміщені особи.

До заяви потрібно додати документи, які підтверджують, що ви родичі із загиблою людиною. А також хоча б якийсь документ загиблого: внутрішній чи закордонний паспорт, посвідчення тощо. Якщо такого все ж немає, то адвокат підкаже, що з цим робити.

Людина може звернутися із заявою про встановлення факту смерті до будь-якого суду, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Але важливо зібрати якомога більше інформації, яка підтверджує смерть. Це може бути фотографія могили, навіть якщо вона без таблички. Інформація з відкритих джерел, у тому числі публікації в ЗМІ. Якщо хтось зі свідків давав інтерв’ю і розповідав про загибель, це вважається публічним свідченням і може бути доказом у суді. Також ним можуть стати фото руйнувань місцевості, де жила чи перебувала людина, які ви візьмете із соцмереж.

Якщо є свідки загибелі чи обстрілів, після яких людина перестала виходити на зв’язок, можна заявити клопотання про їх допит. Якщо вони перебувають за кордоном чи в тимчасовій окупації — зазначити це в заяві.

Україна не визнає документів, які видала так звана влада на українських тимчасово окупованих територіях чи Росія. Але вони можуть бути доказами смерті людини. До речі, в Україні вже є рішення судів щодо визнання факту смерті громадян України в Росії. А загалом практика встановлення фактів загибелі через суд напрацьована ще з 2014 року, коли ухвалили закон "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Якщо доказів перебування на тимчасово окупованій території зовсім мало, слід шукати різні документальні підтвердження: списки з бомбосховищ, на отримання гуманітарної допомоги, на депортацію, евакуацію тощо.

Адвокатеса Української Гельсінської спілки з прав людини Тетяна Самодерженкова
Адвокатеса Української Гельсінської спілки з прав людини Тетяна Самодерженкова. ФОТО: Тетяна Самодерженкова
"Буває так, що до якоїсь дати людина отримувала гуманітарну допомогу, а потім вона зникла зі списків. І це сталося після прильоту в її багатоповерхівку. Це так само може бути доказом. Я би радила написати заяву до поліції, отримати витяг з ЄРДР і подавати до суду, щоби встановити факт смерті", — каже адвокатка Тетяна Самодерженкова.

Заяви про встановлення факту смерті людини розглядають невідкладно. Вони звільнені від сплати судового збору. За словами судді Світлани Ченцової, їх вирішують впродовж одного дня.

Важливо перевірити резолютивну частину рішення суду.

"Якщо там є помилки в прізвищі загиблого або датах, треба на місці це виправити. Інакше треба буде проводити ще одне судове засідання для винесення додаткового рішення. В резолютивній частині обов'язково має бути вказано населений пункт, у якому людина померла або загинула. Інакше в Свідоцтві про смерть теж його не зазначать. Або взагалі відправлять до суду знову", — рекомендує Тетяна Самодерженкова.

Якщо в рішенні немає помилок, можна йти з ним до РАЦСу. Там його заберуть і видадуть натомість свідоцтво про смерть і документ на виплату допомоги на поховання. Це відбувається швидко, за 15-20 хвилин.

Касаційний цивільний суд України надав роз’яснення, що людині не потрібно спочатку звертатися до РАЦСу, щоб він дав письмову відмову у видачі свідоцтва про смерть.

РАЦС є зацікавленою стороною в таких справах. Але його представники майже ніколи не приходять на такі засідання. Крім того, людина, яка подала заяву, може зазначити в ній, щоби справу розглядали без неї. І тут є нюанси.

Суддя Світлана Ченцова рекомендує заявнику з'являтися до суду, аби обґрунтувати якісь факти чи додати документи. Ірина ж, яка доводила смерть батька в Маріуполі, зі свого досвіду радить просити суд розглянути справу без заявника. Інакше розгляд справи можуть переносити, якщо, наприклад, в момент засідання оголосять повітряну тривогу.

Суддя Новозаводського суду міста Чернігів Світлана Ченцова
Суддя Новозаводського суду міста Чернігів Світлана Ченцова. ФОТО: Світлана Ченцова

Загалом, за словами Світлани Ченцової, в судах Чернігівщини від початку повномасштабного вторгнення і до 1 серпня 2023 року розглянули 72 справи щодо встановлення факту смерті людини. Усі заяви суд задовольнив.

Строки набуття спадщини не змінили

Є ще одне неврегульоване питання. Факт смерті родича людина може встановити й за рік після загибелі. Про чиюсь смерть в окупації рідні досі можуть не знати. Але до Цивільного кодексу змін щодо строків набуття права спадщини не вносили, тому на спадкування людина має пів року. І цей термін відраховують з дати смерті, а не встановлення її факту в суді.

Аби розв'язати це питання, треба звернутися до нотаріуса. Там пояснять, що у суді потрібно встановити додатковий строк для прийняття спадщини. Нотаріус дасть відмову або роз’яснення, яке потрібно додати до заяви. Ця процедура є платною. Доведеться заплатити за послуги нотаріуса, адвоката і судовий збір.

"У суді треба буде пояснювати, чому ви не прийняли спадщину у визначений строк. Одна із причин – встановлювали факт смерті. А чому так довго? Можливо, не знали про загибель родича або він вважався безвісти зниклим. Також серед причин може бути перебування за кордоном, але тут потрібна теж поважна причина. Наприклад, отримували допомогу і не мали права її перервати, працевлаштувалися там, були з дитиною і заради безпеки не могли приїхати", – радить юристка.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок