"Це історичний шанс". Євген Марусяк — про рекорд на літньому Гран-прі зі стрибків з трампліна й підготовку до зими

"Це історичний шанс". Євген Марусяк — про рекорд на літньому Гран-прі зі стрибків з трампліна й підготовку до зими

"Це історичний шанс". Євген Марусяк — про рекорд на літньому Гран-прі зі стрибків з трампліна й підготовку до зими
. Євген Марусяк. Фото: Getty Images

Ексклюзивний коментар українського олімпійця для Суспільне Спорт.

Українець Євген Марусяк став автором національного рекорду зі стрибків з трампліна на літньому Гран-прі. На етапі в румунському Ришнові Марусяк посів історичне для збірної України сьоме місце.

Досі нікому з українців не вдавалося пробитися на турнірі у топ-10 за підсумками етапу. Марусяк натомість ішов на проміжному другому місці й лише згодом втратив п'ять сходинок у підсумковому заліку.

Етапи у Ришнові стали для Марусяка п'ятим і шостим від початку літнього сезону-2023. У межах топ-30 українець також фінішував у французькому Куршевелі та польському Щирку — в липні та серпні відповідно.

У коментарі для Суспільне Спорт український олімпієць розповів про свої враження від успіху в Румунії, а також організаційні моменти й подальші плани, зокрема на підготовку до наступного етапу в австрійському Гінценбасі та зимового сезону загалом.

  • Про виступ на Гран-прі у Ришнові:

"Я сам був у шоці, коли після першого стрибка йшов другим. Але, на жаль, через компенсацію погодніх умов я став сьомим. Дуже радий, що зміг потрапити у топ-7 — це найкращий результат в історії України на таких змаганнях".

"Взагалі, підійшов до змагань дуже легко. Спершу було важко, збивалося дихання після першого стрибка, але налаштувався на другий стрибок — і все вдалося добре. На другий день змагань трішки не пощастило з погодніми умовами, гірше виступив, але я не падаю духом, що так сталося. Для мене це дуже хороший результат у літньому сезоні. Сподіваюся, що зимовий сезон буде у нас також непоганий, хоча б такий, як торік".

"Мені здається, що склад учасників був трішки інший, ніж на попередніх етапах. Можливо, дало поштовх те, що зарядженим підійшов до змагань. Та й стрибки не були такі погані, щоб сказати, що пробитися до топ-7 мені вдалося через склад учасників. Було таке, що змагалися 34 учасники, а я не міг потрапити у топ-30, а тут — 43".

  • Про емоції після першого стрибка:

"Після першого стрибка, поки тренер готував лижі, я думав про свою роботу. У жодному разі передчасно не можна думати за те, що ти у топ-3, потрібно сконцентруватися на своїх помилках та на своїй роботі, що потрібно додати, щоб гарно стрибнути".

Марусяк
Євген Марусяк. Skijumping.pl

  • Про другий стрибок:
"Мені здалося, що стрибок був дуже хороший. Думав, хоча б у топ-5 потраплю, а потім побачив на екрані, що йду шостим. Там ще залишався один стрибун — я зрозумів, що буду сьомим. Через це трішки розчарувався, бо такої нагоди може більше й не бути, це історичний шанс".

"Але це й так найкращий виступ, бо ще ніхто не потрапляв у топ-10 на літньому Гран-прі. В цілому, я задоволений, команда також задоволена, що так виступили".

  • Про проблеми у стрибках:

"У мене зараз трішки нестабільний під’їзд до кінця столу: місцями вдається краще, місцями гірше. Якщо вдасться краще під’їхати, тоді значно краще вдасться стрибок; якщо ж відчуватиму, що незручно під’їхав, то вже й стрибок трішки гірше вдається".

"На жаль, зараз у літньому сезоні ми шукаємо цей під’їзд. Наче рух на столі непоганий, але під’їзд збиває. Ось саме заключний стрибок, мені здалося, я під’їхав трішки не так, рух був непоганий, але сам під’їзд був трішки не той і відрив від стола був гіршим, ніж під час першого стрибка".

Марусяк
Євген Марусяк на етапі в Щирку. Skijumping.pl

  • Про підтримку суперників:

"Є один тренер, Біне Норчіч. Він сам зі Словенії, але працює у команді Норвегії. То він перед змаганнями каже мені, що все буде добре, підтримує постійно. Чи добре виступили, чи погано — він завжди підтримає. А так, одразу після першого стрибка Нікайдо, Іпчіоглу, усі спортсмени привітали мене, а я вітав їх. Дуже тісні та приємні стосунки з іншими спортсменами".

  • Про комбінезони:

"Комбінезони зараз старі, але планується, що на зимовий сезон будуть шити нові. Можна сказати, що це основа стрибка, бо якщо комбінезон вже трішки старенький, то він не ту функцію роботи виконує, як новий".

"У нас стабільно шили два комбінезони на цілий сезон. Та за останній час, коли ми почали непогано стрибати, ми пробували шити комбінезони у словенців, потім у чехів — нам не підійшов, і потім через Біне Норчіча, який з нами іноді працює, ми домовилися зі словенським кравцем, який колись шив комбінезони Роберту Краніцу. То він нам пошив перед Кульмом, ці комбінезони нам підійшли, ми у них стрибали. Нам пошили комбінезон на літній сезон, але ми взяли інший матеріал — він нам трішки не підійшов, тому ми у ньому не стрибаємо, а стрибаємо у старіших".

Марусяк
Євген Марусяк на етапі в Щирку. Skijumping.pl

  • Про найближчі плани:
"Зараз ми повинні підготуватися до Австрії, там пройде передостанній літній Гран-прі. Ми будемо тренуватися в Планіці на К-80, він більше підходить до того трампліна, що в Австрії".

"Після цього поїдемо додому, там пройдемо чотириденну реабілітацію на Закарпатті. Бо ми ціле літо працюємо. Не звикли, що такий насичений графік — раніше у нас змагання починалися десь з червня-вересня. А це не встигли відійти від зимового сезону, як почали літній. Тому пройдемо реабілітацію і будемо вдома до 20 жовтня, після чого поїдемо на тренувальний збір у Польщу. І вже перший зимовий старт у Фінляндії буде у нас, напевно будемо їхати".

  • Про завдання на Гран-прі в Австрії:

"Звісно, постійно хочеться покращувати результати, але подивимося, як це вдасться, бо залежить від усього: від настрою, як ти виспався, як ти підійшов до змагань, усе грає свою роль. Якщо ти відчуваєш у собі сили, що ти можеш під’їхати й стрибнути, тоді усе буде добре. Сподіваюся, що в Австрії теж буде непоганий результат".

Результати Євгена Марусяка на етапах літнього Гран-прі-2023

  • 1-й (Куршевель, Франція): 29-те місце
  • 2-й (Куршевель, Франція): 22
  • 3-й (Щирк, Польща): 30
  • 4-й (Щирк, Польща): 24
  • 5-й (Ришнов, Румунія): 7
  • 6-й (Ришнов, Румунія): 13

Хто такий Євген Марусяк

  • 23-річний український стрибун з трампліна з Івано-Франківщини.
  • Учасник Олімпіади-2022. У Пекіні посів 47-ме місце у змаганнях на нормальному трампліні та 50-те — на великому трампліні.
  • Рекордсмен України за набраними очками (21) та місцем у загальному заліку Кубка світу (54) в сезоні 2022/23.
  • Перший в історії український чемпіон на етапі Континентального кубка: "золото" в німецькому Клінгенталі.
  • Фінішував у топ-20 на чемпіонаті світу зі стрибків з трампліна (17-те місце на нормальному трампліні) — найкращий результат в історії України.
На початок