ПВК "Вагнер" зберігає значну присутність в Африці — Остін

ПВК "Вагнер" зберігає значну присутність в Африці — Остін

ПВК "Вагнер" зберігає значну присутність в Африці — Остін
. Міністр оборони США Ллойд Остін під час пресконференції на базі Рамштайн у Німеччині, 19 вересня 2023 року, фото: AP

Бойовики ПВК "Вагнер" продовжують зберігати значну присутність в Африці після загибелі власника приватної військової кампанії Євгена Пригожина.

Про це заявив міністр оборони Сполучених Штатів Ллойд Остін, передає "Голос Америки".

"Вагнер все ще має значну присутність на континенті. Я думаю, що в майбутньому видно буде певну конкуренцію в рядах за те, хто стане наступним лідером", — сказав Остін.

При цьому він зазначив, що "вагнерівці" навряд чи зможуть так само зберегти свій вплив на африканському континенті у середньостроковій та довгостроковій перспективі без підтримки з боку російського уряду.

"Я думаю, видно буде, що російський уряд потенційно намагатиметься або замінити "Групу Вагнера" якимось іншим елементом, або використовувати російські сили для підтримки зусиль на континенті", — додав глава Пентагону.

Що відомо про ПВК "Вагнер" та загибель Пригожина

У 2013 році в Росії утворився "Словʼянський корпус", де з усієї країни набирали найманців для служби. Власником її став той же Пригожин, а командиром — Дмитро Уткін із позивним "Вагнер", який отримав на честь композитора Ріхарда Вагнера, якого любив Гітлер.

В межах укладених домовленостей з Башаром аль-Асада перші найманці відправилися в Сирію у вересні 2013 року. Саме там в Уткіна зʼявився позивний, який перетворився у назву ПВК.

Згодом корпус найманців "Словʼянський корпус" перейменували у ПВК "Вагнер", де командиром та правою рукою власника, того ж Євгена Пригожина, й став Уткін.

Вагнерівці за збройної та фінансової підтримки Кремля виконували завдання в Судані, Лівії, ЦАР, опинилися на війні в Сирії та на Донбасі. А з березня 2022 року це ПВК вважається чи не найбільш боєздатною силою Росії, яка воює на території України.

Увечері 23 червня глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що війська Міноборони Росії вдарили по місцю дислокації "вагнерівців" і там нібито загинуло багато найманців. Він анонсував "марш справедливості", додав, що "вагнерівців" 25 тисяч і вони ідуть "розбиратись". А також закликав всіх, хто хоче "заканчівать бєзпрєдєл" долучатись до "маршу". Після того, вагнерівці передислокувалися до Білорусі, де навчали військових.

Через 2 місяці, 23 серпня 2023 року, власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин та співзасновник групи Дмитро Уткін загинули в авіатрощі у Тверській області РФ.

На початок