США оголосили про новий пакет допомоги Україні

США оголосили про новий пакет допомоги Україні

Оновлено
Прапор США
. Президент України Володимир Зеленський із президентом США Джо Байденом проходить колонадою до Овального кабінету в Білому домі 21 вересня 2023 року, Вашингтон, США. Фото: Getty Images

Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет допомоги Україні під час візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона.

Про військову підтримку заявив президент США Джо Байден під час розширеної двосторонньої зустрічі із Зеленським, передає кореспондентка Суспільного із Вашингтона.

У промові Байден відзначив, що перші танки Abrams надійдуть до України наступного тижня.

"Росія обстрілює зерносховища в Україні та розділяє родини, викрадаючи тисячі українських дітей. Росія використовуватиме зиму як зброю проти українців. Я обговорив з президентом Зеленським, українці загартовані для цієї боротьби й США будуть пліч-о-пліч з вами. Сьогодні я погодив новий пакет безпекової допомоги Україні, який містить більше артилерії, снарядів, більше танків — наступного тижня перші американські танки будуть доставлені в Україну", — сказав Байден.
США оголосили про новий пакет допомоги Україні
Президент Джо Байден і президент України Володимир Зеленський заходять в Овальний кабінет Білого дому, 21 вересня 2023 року, Вашингтон, фото: AP

Президент США також наголосив на посиленні української системи протиповітряної оборони.

"Ми концентруємося на зміцненні української системи протиповітряної оборони, щоб захистити тепло й світло у найхолодніші дні року. Це означає другу батарею протиповітряної оборони HAWK з її постійним постачанням та інших систем щомісяця упродовж зими. А ще — новий пакет пускових установок та перехоплювачів, щоб захистити українські зерносховища, шпиталі, школи і атомні електростанції. Це допоможе зберегти життя українців", — додав президент Байден.
США оголосили про новий пакет допомоги Україні
Фото: AP

Він відзначив, що США допоможуть Україні у майбутньому відновитися та відбудуватися. Йдеться про підтримку реформ, боротьбу з корупцією і створення такого клімату в Україні, де бізнеси зможуть розвиватися.

"Разом із 29-ма партнерами ми зобов'язалися допомагати Україні, розширювати її можливості, надавати їй довгострокову допомогу, стримувати подальші загрози її суверенітету, територіальній цілісності та свободі, як це відбувається зараз. Адже це — про майбутнє свободи й Америка ніколи не полишить це. І саме тому усі ці 575 днів США пліч-о-пліч з Україною і так буде й далі, пане президенте", — сказав Байден, звертаючись до Зеленського.
США оголосили про новий пакет допомоги Україні
Президент Джо Байден виступає під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 21 вересня 2023 р., Вашингтон, фото: AP

Володимир Зеленський подякував американському народу за 575 днів підтримки.

"Дякую за теплу зустріч і дуже продуктивні, сильні переговори. Сьогодні у нас є низка важливих результатів. Ми погодилися працювати над майбутнім зміцненням України, це дуже важливо. Це стратегічне рішення, яке допоможе нам запобігти будь-якій новій агресії проти нашого народу — і це один з підсумків вільнюського саміту, G7 і наших двосторонніх домовленостей", — сказав Володимир Зеленський

Також Зеленський повідомив про конкретні домовленості щодо експорту зерна з України, роботу над Формулою миру та підготовку до відповідного саміту.

США оголосили про новий пакет допомоги Україні
Президент Джо Байден зустрічається з президентом України Володимиром Зеленським у Білому домі, 21 вересня 2023 року, Вашингтон, фото: AP

Пакет допомоги на 375 млн доларів

У Міністерстві оборони США уточнили, що йдеться про пакет військової допомоги на 325 мільйонів доларів. Зазначається, що це вже 47-й пакет допомоги, наданий США із серпня 2021 року.

"Цей пакет містить додаткові можливості для зміцнення протиповітряної оборони України. Зокрема вдосконалені боєприпаси подвійного призначення (DPICM), протитанкову зброю та інше обладнання, яке задовольнить критичні потреби України у протистоянні загарбницькій війні Росії", — йдеться у повідомленні Пентагону.

Новий пакет військової допомоги від США на 325 млн доларів містить:

  • ракети ППО АІМ-9М;
  • додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS);
  • системи протиповітряної оборони Avenger;
  • кулемети для протидії безпілотним літальним системам;
  • 155-мм артилерійські снаряди, зокрема DPICM;
  • артилерійські снаряди калібру 105 мм;
  • ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW);
  • протитанкові системи Javelin і AT-4;
  • понад 3 мільйони патронів до стрілецької зброї;
  • 59 легких тактичних автомобілів;
  • підривні боєприпаси для прибирання перешкод;
  • запчастини, технічне обслуговування та інше польове обладнання.

Напередодні Reuters повідомило, що президент Джо Байден у день зустрічі з Володимиром Зеленським, планує оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на суму 325 мільйонів доларів.

Що відомо про візит Зеленського до США

Президент Володимир Зеленський 19 вересня прилетів до Сполучених Штатів. Президент України взяв участь у засіданні Генасамблеї ООН та Радбезу Організації.

У США він вже провів низку зустрічей зі світовими лідерами, зокрема з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Бразилії Лулою да Сілвою, членами Палати представників США та головою Пентагону Ллойдом Остіном.

Очікується, що під час зустрічі з Джо Байденом буде оголошено про новий пакет військової допомоги від Сполучених Штатів для України.

На початок