Ремонт мосту через річку Случ на Рівненщині: що відбувається із резервною переправою

Ремонт мосту через річку Случ на Рівненщині: що відбувається із резервною переправою

Ексклюзивно
Ремонт мосту через Случ на Рівненщині
Фрагмент ремонтних робіт на мосту. Фото: Telegram В.Коваля

Рівненська обласна рада звернулась за роз'ясненнями до Служби відновлення та розвитку інфраструктури з приводу закриття тимчасової переправи через річку Случ, поки там триває капремонт основного мосту. Депутати пояснили це "соціальною напругою", яка виникла через необхідність об'їзду селами в десятки кілометрів, тоді як раніше авто в'їжджали напряму в місто Сарни.

У Службі відповіли на це та пояснили Суспільному суть відповіді.

Що кажуть в облраді

Ситуацію з ремонтом мосту та закриття переправи обговорили на засіданні постійної комісії з питань будівництва, розвитку інфраструктури та місцевого самоврядування.

Депутат облради Микола Добриднік пояснив, що місцеві жителі нарікають на закриття резервної переправи:

"Це мій округ і люди мене турбують-штурмують, вимагають якогось логічного пояснення, адже резервна переправа побудована і вона чомусь закрита. Люди і полями, і лісами, і по понтонних переправах та саморобних дерев’яних мостиках їдуть, бо треба жити, працювати. Потік машин і обурення зростає.

Депутат пропонує розглянути можливість повернутись до формату так званих пропускних вікон.

"Кілька тижнів був графік: дві години зранку та дві увечері через резервну переправу. Можливо, поновити цей графік?", — сказав Добриднік.

Ремонт мосту через Случ
Фото: Telegram начальника ОВА Віталія Коваля

На засіданні комісії був директор департаменту з питань будівництва та архітектури ОДА Андрій Ярусевич. Він зазначив, що мав розмову зі шляховиками з приводу переправи:

“Вони кажуть: ми той графік зробили погодинно, але фури дістають "монтіровки", газові пістолети і далі їдуть, ніхто не дотримується правил. Через це її і перекрили. І кажуть: або ви нам забезпечуєте якусь охорону, або ми не зможемо виконувати нормально роботу. Це те, що я чув".

Депутат Микола Драганчук додав, що через перекриття мосту та відсутність альтернативної переправи через річку Случ автівки їдуть в об'їзд десятками кілометрів.

"І ті об’їзди, які визначені, через Лінчин — там познищували дороги, їдуть коротшими — через Чудель, Кам’яне-Случанське. В Кам’яне-Случанському фури прямо на об’їзних дорогах (застягають, — ред)... їх тягають. Хай би дійсно відкрили по дві години вранці й ввечері, може був би порядок, ніхто не проклинав би владу", — сказав на комісії обласний обранець.

Запис дискусії на комісії облради

Коли закрили резервну переправу

На капремонт міст біля міста Сарни на трасі М-07 Київ — Ковель – Ягодин закрили 1 серпня 2023 року. 9 серпня начальник ОВА Віталій Коваль повідомив про організацію резервної переправи, яка діятиме по дві години зранку та ввечері.

16 серпня очільник ОВА повідомив, що рух по тимчасовому монтажному мосту повністю перекривають.

"Наразі стартує новий етап будівельних робіт мосту на автодорозі М-07 Київ — Ковель – Ягодин. Під час їх виконання перебувати поблизу об’єкту може бути небезпечно для життя та здоров’я людей. Це вимушене рішення, мета якого – збереження життя та здоров’я всіх учасників дорожнього руху. Воно також пришвидшить темпи виконання капітального ремонту мосту", — написав Коваль у Telegram.

Водночас існують два затверджені варіанти об’їзду:

  • Т-18-11 через с. Гранітне, с. Вири, с. Ясногірка, с. Чабель, с. Лінчин, с. Михалин, м. Березне, с. Кам’янка, с. Антонівка — протяжністю 64,5 км;
  • Н-25 через с. Яринівка, с. Малушка, с. Катеринівка, м. Сарни — протяжністю 38 км.

Позиція Служби відновлення та розвитку інфраструктури області

Після звернення обласної ради шляховики підготували відповідь, її тези надали на звернення Суспільного. Там, зокрема, вказують, що вікно для проїзду транспорту тимчасовим технологічним мостом через річку Случ “дуже уповільнило темпи виконання робіт”.

“Якщо відновити вікна проїзду автотранспорту технологічним мостом, то термін здачі об’єкта в експлуатацію може зміститися до кінця 2024 року, що в свою чергу посилить напругу в Сарненській громаді”, — вказано у відповіді.

Також у Службі зазначили, що підрядна організація виконує роботи у три зміни:

"У випадку забезпечення зменшення тиску громади на будівельну організацію та безперебійного технологічного процесу... , прогнозоване відновлення дорожнього руху на мосту через р. Случ орієнтовно передбачається у лютому-березні 2024 року".

Скільки коштує ремонт

На порталі публічних закупівель ProZorro є дві закупівлі, що стосуються капремонту мосту через Случ. Першою у спрощеній закупівлі вказана ціна майже 390 млн грн, виконавець — ТзОВ "Спільне українсько-німецьке підприємство "Автострада".

Друга закупівля, оприлюднена у серпні 2023 року, вказана у розмірі майже 527 млн грн. Там виконавцем вказане ТзОВ "Група компаній "Автострада".

Тендери на ремонт мосту на Рівненщині
Скрини з сайту ProZorro

"Капітальний ремонт мосту через Случ — це була одна з критичних необхідностей для забезпечення сталого функціонування транспортного сполучення, зокрема, військового, тому урядом було прийнято рішення про включення цього об'єкту, досить обмеженого в умовах воєнного стану, які будуть ремонтуватися", — зазначали раніше Суспільному у Службі відновлення та розвитку інфраструктури.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок