Хмельничани не могли забрати з моргу тіла своїх родичів

Хмельничани не могли забрати з моргу тіла своїх родичів

Хмельничани не могли забрати з моргу тіла своїх родичів
Працівники ритуальної служби, поліція під стінами моргу, вересень 2023.

Хмельничанка Тетяна Баско, кілька годин із працівниками однієї із приватних ритуальних служб міста не могла забрати тіло родича з моргу. Жінка розповіла Суспільному: вона та ще декілька родин чекали дозволу від адміністрації закладу, аби працівники ритуальної служби змогли забрати покійників. Додає: до ритуальної служби звернулися, бо родини психологічно не могли перебувати в морзі біля покійників.

Хмельничани, які не могли забрати тіла своїх родичів з моргу, вересень 2023.
Хмельничани, які не могли забрати тіла своїх родичів з моргу, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Ми вранці того дня принесли свідоцтво про смерть. Вони нам сказали прийти в три години дня. В три години дня ми прийшли, з нами прийшло ще дві сім’ї. І нам кажуть, що не віддають тіла. Питання: чому? Роздягнених не дають. Кажу: вдягайте, ви ж повинні, ось одяг. Ні, ми не будемо вдягати. Якщо хочете забрати тіла, то йдіть особисто, дружина, наприклад, одягайте і тоді заберете тіло. Дружина цілий день на ліках і я так само. Я кажу: добре, але може ми наймемо людей, чоловіків попросимо. Ні, не можна, має право тільки дружина прийти й забрати", — розповіла Тетяна Баско.

Лілія Синчишена пояснює ситуацію, що склалася, вересень 2023.
Лілія Синчишена пояснює ситуацію, що склалася, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Директорка Хмельницького обласного патологоанатомічного центру Лілія Синчишена, так пояснює ситуацію з тілами померлих:

"Тіло з моргу може виїхати лише в стані, який відповідає законодавству України. З метою не порушення статтей щодо вандалізму, тіло може виїхати тільки одягнене. Все решта вважається наругою над тілом. Ритуальна служба не має підстав здійснювати на площі Державного патологоанатомічного центру свої платні послуги. Для цього треба орендувати цю площу. Саме з метою, аби владнати цю колізію, ми пропонуємо родичам взяти речі і з допомогою наших санітарок одягнути тіла рідних", — сказала Лілія Синчишена.

Після тривалих дискусій в кабінеті директорки, рідним все ж довелося одягнути тіла померлих родичів. У цей час приватна ритуальна служба очікувала під дверима моргу.

Директор ритуальної служби Микола Козловський коментуючи ситуацію, розповів, що його працівники мають право забирати тіла з моргу без одягу.

Директор ритуальної служби Микола Козловський розповідає про підготовку тіл до поховання, яку проводять у ритуальній службі, вересень 2023.
Директор ритуальної служби Микола Козловський розповідає про підготовку тіл до поховання, яку проводять у ритуальній службі, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Зареєстрований квед відповідний "Організування поховань і надання суміжних послуг". Цей квед включає, хочу наголосити: поховання та кремацію трупів людей або тварин, підготовку тіла до поховання або кремації, бальзамування та надання інших похоронних послуг. Підготовка тіл до поховання або кремації — це і є і одягання, і зберігання. Ми робимо одягання і санітарну обробку тіла. Це миється спеціальним мильним розчином з відсотком спирту і дезінфікується. Це звичайний мильний розчин, це саме і вдома можна зробити. Лілія Василівна каже: "Вам треба ліцензію". Я її питаюсь: "Скажіть мені норму законодавства, наказ хоча б, де мені треба ліцензію?". Мені ліцензію на одягання не треба, це повний абсурд. Тому що помирає людина вдома, хочуть родичі самі одягнути. Їм що треба ліцензію?", — переконаний Козловський.

Натомість, директорка патологоанатомічного центру Лілія Синчишена вважає, працівники ритуальної служби скористались горем людей в своїх інтересах.

"Вони сьогодні автори цієї затії. Тіло не може бути видане оголеним з моргу. Так, безумовно, по патологічній анатомії наказ — він оновлений, там є багато вдалих моментів, але багато моментів, які випущені. Оскільки ці моменти передбачаються в законі про похоронну справу. Там є чітко вказано, що таке вандалізм. Вандалізм — це є неналежне поводження з тілом. Це є знімання з нього одягу немедичним персоналом. Вони, не маючи медичної ліцензії, зараз збираються оголювати тіла померлих осіб", — розповіла Лілія Синчишена.

Додає: її персонал не може сам одягати померлих, бо це не входить в їхні посадові обов’язки та не є платною послугою. Проте може допомагати рідним це робити — безкоштовно.

Адвокат В’ячеслав Тарадуда каже, що дана ситуація не є однозначною, вересень 2023.
Адвокат В’ячеслав Тарадуда каже, що дана ситуація не є однозначною, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Адвокат В’ячеслав Тарадуда пояснює ситуацію в правовій площині:

"З однієї сторони, закон стоїть на стороні ритуальної служби, в частині того, що вони є законними представниками і вони мають право отримати тіло для поховання. З іншої сторони, існує вимога до санітарних працівників належним чином виконати свої обов’язки. Тобто, забезпечити санітарні умови для того, щоб передати тіло. Але це не говорить про вимогу того, щоб родичі одягали. Фактично, вимога того, щоб родичі одягали в присутності санітарів — вибачте, хтось може цього не витримати. Законодавчо ніде ми не зустрінемо вимоги одягати тіло прямо в морзі. Такого немає. Єдина вимога —коли наявна інформація про якісь вірусні захворювання, тоді з дотриманням певних механізмів, з метою непоширення тих чи інших хвороб здійснюються ті чи інші заходи", — сказав Тарадуда.

Адвокат додає: аби подібної ситуації не виникало знову, патологоанатомічний центр і ритуальна служба мають врегулювати це шляхом переговорів.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок