Виплати від ООН для пенсіонерів Чернігівщини: який алгоритм доплат

Виплати від ООН для пенсіонерів Чернігівщини: який алгоритм доплат

Виплати від ООН для пенсіонерів Чернігівщини: який алгоритм доплат
. ФОТО: Gettyimages (Ілюстративне)

Пенсіонери на Чернігівщині, які отримують пенсію до трьох тисяч гривень, протягом чотирьох місяців отримують доплату від ООН. Так відбувається, якщо людина проживає на території активних або можливих бойових дій та за умови, що пенсію вони отримують на картку, а не на "Укрпошті". Подавати заяви або збирати для цього якісь окремі документи не потрібно, каже речниця Всесвітньої продовольчої програми ООН Наталія Ничай, нарахування будуть автоматичними. Доплати вже почали виплачувати з вересня.

Тамара жителька села Смяч на Новгород-Сіверщині. Жінка пенсіонерка. Отримує 2760 гривень на місяць.

Тамара з села Смяч на Чернігівщині
Тамара з села Смяч на Чернігівщині. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Напишу реєстр, піду, ще й позичу – не вистачає. Ну от і рахуй, чотири рази сходиш по продукти по 500 гривень і все".

Купує, каже, найдешевше.

"Найдешевші супові набори – 32 гривні курячі спинки й стали возити по 30 гривень індичині крильця. Ну це я можу собі дозволити. Ось мої чаї. Я не те що обираю чай найкорисніший. Я люблю ось з полуничкою. А що оцей – то тільки ув’язненим давати цей чай, але купила, бо у нас найдешевший чай сюди привозять 38 гривень, а то – 52".

На електрику з бюджету йде 70 гривень, бо окрім лампочок електричний у будинку лише чайник. Ще одна стаття витрат пенсіонерки – ліки. В середньому, на них витрачає від чотирьохсот до тисячі гривень.

До наступної пенсії залишилось 11 днів. Гаманець порожній, а під скатертиною залишається 100 гривень.

Всесвітня продовольча програма ООН в Україні включила Чернігівщину до переліку територій, де оформлюють пенсіонерам доплату до рівня 3 000 гривень.

Речниця Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні Наталія Ничай
Речниця Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні Наталія Ничай. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Отже, пенсіонери, які отримують менше за три тисячі гривень і не отримували інших форм допомоги з березня цього року, отримають доплату від Всесвітньої продовольчої програми до рівня трьох тисяч гривень. Тобто, приміром, якщо у людини пенсія 2 500 гривень, то вона отримає 500 гривень доплати", — каже речниця програми Наталія Ничай.

Тамарі б виходила доплата у 240 гривень. Жінка вже розпланувала, що б могла купити на додаткову суму. Але отримати вона її не зможе, бо не має карткового рахунку. Пенсію отримує через "Укрпошту". До найближчого банкомату чи банківського відділення їй понад 20 кілометрів.

Детальніше дивіться у сюжеті:

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок