Одеса та Київ — зони підвищеного ризику в енергосистемі: експерт про блекаути та готовність до зими

Одеса та Київ — зони підвищеного ризику в енергосистемі: експерт про блекаути та готовність до зими

Ексклюзивно
Одеса та Київ — зони підвищеного ризику в енергосистемі: експерт про блекаути та готовність до зими
. Енергоопора. Фото ілюстративне: nrg.ua

Одеса та Київ будуть найбільш вразливими під час наступного опалювального сезону. Також у зоні ризику Харків, Миколаїв та Херсон. Таку думку в етері "Суспільне. Спротив" висловив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

За словами експерта, наразі в Одесі та Києві встановлюють додаткову резервну генерацію для критичної інфраструктури: опалення, водопостачання, енергопостачання.

Попри складність зими та майбутні російські обстріли Харченко переконаний, що тривалих відключень світла не буде:

"Не буде якихось багатогодинних відключень. Певен, що у разі обстрілів не буде відключень по 10-12 годин. Ми вже виробили у нашій енергосистемі алгоритми, знаємо як треба діяти для того, щоб зменшувати наслідки обстрілів".

Також експерт не бачить підстав для блекаутів у національному масштабі.

"Безумовно, можуть бути аварійні відключення регіонів, можуть відбуватись окремі відключення у містах чи областях. Але це не буде довготерміново і не матиме національного масштабу. Йтиметься про 4-6 годин на відновлення постачання", — заявив директор Центру дослідження енергетики.

Готовність до зими

Експерт поставив українським енергетикам "четвірку" за відновлення інфраструктури та підготовку до опалювального сезону у стислі терміни.

"Якщо подивитись, наприклад, на відновлення високовольтних мереж, то навіть у серпні, який був дуже важким, в якому споживання сягало рекордів після початку повномасштабного вторгнення, то однаково українці отримували повністю електроенергію", — пояснив Харченко.

Однак, попри проміжні успіхи, відновлення всієї шкоди, завданої енергосистемі ударами РФ, триватиме ще три роки, зауважив він.

Також експерт рекомендує мешканцям багатоквартирних будинків закупити генератори. У тому разі, якщо водопостачання у них працює за допомогою помп.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок