Хмельничанин Віталій Демянишин вирощує у місті виноград десяти сортів

Хмельничанин Віталій Демянишин вирощує у місті виноград десяти сортів

Хмельничанин Віталій Демянишин вирощує у місті виноград десяти сортів
Хмельничанин Віталій Демянишин показує свій міні виноградник, який створив біля власного будинку в місті. Фото: Суспільне Хмельницький

Десять сортів винограду вирощує на своїй присадибній ділянці хмельничанин Віталій Демянишин. За його словами це надранні, ранні та середньоранні сорти. Які з них найкраще вирощувати в кліматичних умовах Хмельницького та які роботи необхідно виконувати, щоб збирати гарні врожаї розповів Суспільне Хмельницький.

Садівник Віталій Демянишин випробував у Хмельницькому виростити понад дві сотні різних сортів винограду. В себе залишив з десяток, які, на його думку, найкраще проявили себе в умовах міста.

"Ось цей сорт синього винограду — він приємний, смачний, і це – сорт-трудяга, який навіть після весняних пізніх заморозків все одно дає повторні пагони з гронами. Мало який сорт на таке здатний. А це сорт «Богатянівський». Він досить пізній для нашої зони. Були роки — два минулі роки, коли він і не дозрів нормально у нас, не набрав цукру. В цьому році більше сонечка, тепла, то він вже майже добрий. Ще побуде з тиждень-два і буде просто шикарний. Це – столові сорти. Вони мають крупну ягоду, крупну грону. І вони потребують догляду, потребують певних операцій, які є обов’язкові", — розповідає під час екскурсії своїм виноградником Віталій Демянишин.

Хмельничанин Віталій Демянишин вирощує у місті виноград десяти сортів
Сорт винограду, який дає чи не найкращий врожай в умовах міста Хмелницького. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами садівника, щоб збирати гарний врожай винограду столових сортів, потрібно обов'язково проводити осінню обрізку.

"При чому при обрізці, як правило, видаляється 80, а то й 90 відсотків всього, що ви бачите. Її краще виконувати якомога пізніше, десь в листопаді, коли вже повністю опаде чи обмерзне листя. Друга робота, яка є обов’язковою, щоб виноград можна було виростити — це літнє формування. Це і виламка зайвих пагонів у травні, і далі — підв’язка до гори по мірі їх росту, прищипування пасинків", — розповідає Віталій.

Хмельничанин Віталій Демянишин вирощує у місті виноград десяти сортів
Ранній сорт винограду "Лівія" досить врожайний і майже завжди дозріває у винограднику Віталія Демянишина. Фото: Суспільне Хмельницький

Крім того, каже садівник, виноград столових сортів потребує захисних обробок.

"На жаль, виноград дуже вражається хворобами. І вони здатні повністю знищити весь врожай винограду. Якщо ви збираєтесь вирощувати виноград і не хочете кропити, то можете навіть не збиратися вирощувати гарний виноград", — розповідає Віталій.

В кліматичних умовах Хмельницького, краще вирощувати надранні, ранні сорти і пробувати середньоранні сорти винограду, радить Віталій Демянишин. Більш пізні сорти, які називаються середніми, середньопізніми і пізніми, каже чоловік, дозрівають у нас дуже рідко.

Загалом на чотирьох сотках Віталій Демянишин, окрім винограду, вирощує понад тридцять видів рослин різних сортів.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок