Лисогор розказав, коли відновлять приймання заявок по програмі єВідновлення на Луганщині

Лисогор розказав, коли відновлять приймання заявок по програмі єВідновлення на Луганщині

Лисогор розказав, коли відновлять приймання заявок по програмі єВідновлення на Луганщині
. Попасна, Луганська область, 28 лютого 2015 року. Фото: AP/Evgeniy Maloletka

Заявки на компенсації за зруйноване житло по програмі єВідновлення від жителів Луганщини, чиє майно знаходиться на окупованій території, прийматимуть після того, як будуть внесені зміни до постанови Кабінету міністрів.

Про це Суспільне Донбас розказав очільник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

"На теперішній час для того, що прописано в постанові, там місяць їде на розгляд. Для того, щоб громадяни не втратили можливість через те, що територія окупована і нам потрібно буде відмовляти, бо територія окупована, було призупинено державою по Луганській області набір цієї інформації. Щойно буде оця зміна до постанови Кабміну, ми відкриємо знову цю базу і швидко усі ці дані зберемо", — пояснив Лисогор.

За його інформацією, Луганська та Донецька ОВА подали на розгляд уряду свої пропозиції до документа, який унормовує виплату компенсацій: пропонують використовувати супутникові знімки для підтвердження факту зруйнованого житла на окупованих територіях, де не можуть працювати відповідні комісії.

"На цей час у зв’язку з тим, що територія Луганщини окупована на 95%, ми не можемо туди вийти комісіями. Однак, якщо це майно зруйноване, то ми можемо і супутниковими знімками це підтвердити, якщо вони акредитовані, провести цю комісію. І зараз, якраз ці пропозиції, наскільки ми знаємо, вже були розглянуті. Зараз ми очікуємо лише підтвердження", — розказав очільник Луганської ОВА.

Також він додав, що ці зміни будуть стосуватися лише заяв про зруйноване житло. Рішення щодо компенсацій за пошкоджене житло будуть приймати вже після деокупації населених пунктів.

"Жодна комісія без обстеження на місці не зможе ухвалити рішення про компенсацію пошкодженого житла. Використовувати у цьому випадку супутникові знімки теж не вийде. Ззовні квартира або будинок можуть бути цілими. Але внаслідок бомбардування чи пожежі вони можуть бути повністю знищені зсередини. Стіни можуть не витримувати, вони розваляться через пів року чи через пів місяця", — додав Лисогор.

За інформацією пресслужби Луганської ОВА, станом на 4 вересня жителі Луганщини подали 40 457 повідомлень про знищене або пошкоджене мано. З них 13 085 заявок стосуються пошкодженого майна, а 27 372 — про зруйноване майно.

Що відомо про програму єВідновлення

Це державна програма допомоги у відновленні житла для тих, хто подав заявку на послугу єВідновлення в застосунку Дія. Кошти надаються, якщо будинок, квартира чи житлове приміщення:

  • пошкоджене через бойові дії після 24 лютого 2022;
  • розміщене на неокупованій території;
  • підлягає відновленню;
  • за результатами оцінки комісії не було визнано таким, що неможливо відновити;
  • не було відремонтоване самостійно.
  • кошти можна витратити: на придбання будівельних матеріалів та замовлення ремонтних послуг.

Витратити гроші потрібно протягом дванадцяти місяців і лише у будівельних магазинах, що є учасниками програми.

Пріоритет в черзі на компенсацію мають:

  • учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни;
  • українці, яких призвали на військову службу за призовом під час мобілізації;
  • люди з інвалідністю I та II групи;
  • багатодітні сім’ї;
  • батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу;
  • прийомні батьки;
  • патронатні вихователі;
  • та інші вразливі категорії населення.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок