Дорогою до Умані хасиди зупиняються на Хмельниччині. Чому

Дорогою до Умані хасиди зупиняються на Хмельниччині. Чому

Дорогою до Умані хасиди зупиняються на Хмельниччині. Чому
Єврейське кладовище у Меджибожі, 15 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Хасиди, що їдуть до Умані на святкування юдейського Нового року Рош га-Шана дорогою зупиняються на Хмельниччині. Віряни це роблять для того аби помолитися на могилі засновника хасидського руху — Баал Шем Това, який похоронений у Меджибожі.

У Меджибожі паломників зустрічає волонтерка Хана Франк. За її словами, цьогоріч на Хмельниччину приїхало більше хасидів аніж минулими роками.

Хасиди ідуть до могили Баал Шем Това, 15 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Хасиди ідуть до могили Баал Шем Това, 15 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Вони приїздять сюди, бо тут є могла Баал Шем Това. Він — як найстарший раввин. Раббі Нахман був його онук. І тому, якщо людям виходить їхати дорогою через Меджибіж, то вони сюди теж приїздять", — розповідає Хана Франк.

Тут для них облаштували укриття, про яке віряни запитували перед приїздом.

"Спочатку люди боялися війни, вони не знали, що тут, як: безпечно – небезпечно. Але наразі сюди продовжують приїжджати паломники з усього світу: США, Європи, і найбільше з Ізраїлю", — додає Хана Франк.

Хасиди під час молитви в Меджибожі, 15 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Хасиди під час молитви в Меджибожі, 15 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Попри все, українці залишаються позитивними. Це зігріває моє серце. Ми любимо Україну. Слава Україні!", — розповідає один з паломників.

"Хто з Богом — тому не страшно" — каже вірянин на ім'я Залман.

Приймають паломників у приватних будинках, які викупили раніше, каже Меджибізький селищний голова Олександр Ткач. Користуються вони й інфраструктурою селища. Та до місцевого бюджету гроші не надходять, адже паломники не сплачують туристичний збір як туристи.

"Ми доводимо, все ж таки, що паломник — це турист, який користується нашою інфраструктурою, і, відповідно, благами, які є в нас в громаді. І має сплачувати туристичний збір. Звичайно, релігійна організація йде на зустріч у цьому. Але поки це все в процесі перемовин", — каже Олександр Ткач.

Як розповіла Хана Франк свято юдейського Нового року Рош га- Шана триватиме з вечора п’ятнадцятого вересня до вечора сімнадцятого вересня. Святкуватимуть його паломники в Умані.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок