Керівник швидкої Ярошенко: "Медична служба кропивницької колонїї працює, як диспечерська"

Керівник швидкої Ярошенко: "Медична служба кропивницької колонїї працює, як диспечерська"

Керівник швидкої Ярошенко: "Медична служба кропивницької колонїї працює, як диспечерська"
. Суспільне: Кропивницький

"У кропивницькій виправній колонії №6 є медична служба, натомість вона працює, як диспечерська, яка викликає "швидку". Так керівник центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Кропивницького Олександр Ярошенко прокоментував Суспільному рішення "швидкої" не виїзджати на виклик до засудженого, який згодом помер від опіків.

За штатним розписом, у колонії є медична служба, – говорить Ярошенко, – вона складається із керівника та лікарів. Має бути спецтехніка, яка зможе доправляти хворих до лікарні.

"Ми вчинили вірно. У засудженого не було травматичного шоку, 30% опіків. Медична служба колонії мала б надати першу допомогу, а не чекати на "швидку", – вважає керівник служби. "Пишуть, що відвезли травмованого у лікарню працівники колонії на власному транспорті. Дє їхня спецтехніка?".

За регламентом, служба екстреної допомоги має виїзджати туди, де немає медичної допомоги. Крім того, на момент виклику із колонії, вільних карет не було, говорить Ярошенко.

До обласної лікарні засудженого привезли о 20.30, говорить завідувачка опіковим відділенням Наталія Корчака. Опіки він отримав, за словами працівників колонії, приблизно о 18.30. "До лікарні його доправили оперативно, чи надавали йому першу допомогу? Якщо хворого привозить "швидка", у нас буде лист, де фіксують всі маніпуляції із хворими. З цією установою такого документообігу немає. Йому могли дати знеболювальне".

Наразі медична картка чоловіка направлена до обласного бюро судмедекспертизи. В ній лікування хворого почали фіксувати з моменту, коли його привезли до обласної лікарні.

Суспільне намагається зв’язатись із працівниками виправної колонії, щоб вони озвучили свою позицію.

Що відомо

Засуджений кропивницької виправної колонії помер через опіки, які він отримав на виробництві, повідомляє пресслужба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Встановили, що 12 серпня до медчастини колонії звернувся засуджений, який працював у другу зміну на виробництві паливних брикетів. Чоловік поскаржився на опіки лівого та правого передпліччя рук і лівої та правої гомілок ніг. Зі слів засудженого, травму він отримав з власної необережності.

Працівники колонії викликали "швидку", однак за рішенням диспетчера та чергового старшого лікаря зміни Центру екстреної медичної допомоги їм відмовили у виїзді карети швидкої допомоги.

Співробітник колонії на власному автомобілі привіз чоловіка до обласної лікарні. 14 серпня чоловікові провели операцію, він перебував у реанімації.

Внаслідок отриманих опіків близько 4:00 21 серпня засуджений помер.

На початок