"Ветеранські гранти": хто і як може їх отримати на Хмельниччині

"Ветеранські гранти": хто і як може їх отримати на Хмельниччині

"Ветеранські гранти": хто і як може їх отримати на Хмельниччині
Швейний цех - один із тих бізнесів, який прагнуть започаткувати на Хмельниччині учасники бойових дій чи члени їхніх родин. Фото: Суспільне Хмельницький

Хмельниччина активно продовжує реалізовувати урядовий проєкт "Грант для ветеранів та членів їх сімей". Про це Суспільному розповів Сергій Залуський, заступник директора Хмельницького обласного центру зайнятості. За його словами, вже подано тринадцять документів учасниками бойових дій. З них підтверджено шість бізнес-планів, які очікують фінансування, частину з них вже профінансовано. Загалом на відкриття власного бізнесу для учасників бойових дій з Хмельниччини виділено 2,1 мільйони гривень.

Пане Сергію, як в нашій області реалізовується проєкт "Грант для ветеранів та членів їх сімей"?

Хмельниччина — одна із тих областей, де активно розпочали реалізовувати цей урядовий проєкт. І перші гранти, які були подані учасниками бойових дій, вони були саме на Хмельниччині. І на сьогодні, якщо брати з початку періоду, учасниками бойових дій було подано 13 пакетів документівй. З них шестеро ще очікують на фінансування своїх бізнес-проєктів, ще частина вже профінансована.

А що це за бізнес-проєкти та хто саме став учасником серед цієї особливої категорії населення Хмельниччини?

Серед учасників, які вже отримали рішення про надання гранту, п'ятеро хмельничан, одна людина з Полонного. Якщо брати за категоріями, то четверо —це учасники бойових дій, ще двоє — члени їх сімей. Сума гранту коливається від 250 тисяч гривень до мільйона. Щодо напрямку започаткування власного бізнесу, які вказані в бізнес-планах, це авто-майстерня, швейний цех, ательє з пошиву весільних суконь, інтернет-продажі, магазини питної води. Ось такі напрямки, якими планують займатися учасники бойових дій або члени їх сімей.

Скажіть, будь ласка, на якій стадії реалізації ось ці бізнес-проєкти?

Бізнес-проєкти, які пройшли відбір зсамого початку, вони вже профінансовані і підприємці уже розпочали свою діяльність. В окремих вже закупили деяке обладнання, що передбачене бізнес-планом, окремі у процесі закупки цього обладнання і найму працівників.Наразі ми ще не виходили, як працівники служби зайнятості, з моніторинговими візитами до них, тому що у них є період пів року з дати зарахування коштів на рахунок для того, щоб розпочати свій бізнес. А тоді вже будемо моніторити їх діяльність, в тому числі надавати їм допомогу, але вони поки що справляються. Скажемо так, ці підприємці самі допомоги не потребували.

Пане Сергію, а на який бізнес-проєкт яка була виділена сума, саме передбачена ось цією грантовою програмою, щоб просто мати уяву, скільки на Хмельниччині виділено державних коштів на підтримку саме цієї особливої категорії населення?

Нагадаю, що грант для ветеранів та учасників бойових дій або членам їх сімей може мати розмір від 250 тисяч до мільйона гривень. Там є свої умови: якщо дають 250 тисяч гривень, то отримувач гранту зобов'язаний прийняти одного працівника, якщо більше 250 тисяч, але до 500 тисяч гривень — це найм двох працівників і, там вже є співфінансування — 70% цекошти гранту, а 30% — це власні кошти грантоотримувача. Якщо грант більше 500 тисяч і до мільйона гривень, то тоді там ще інші умови. Там вже чотири особи працевлаштовані, двоє з них — учасники бойових дій або члени їх сімей, або інваліди внаслідок війни, і фінансування там 30 на 70 відсотків. На сьогодні у нас із тих шести бізнес-планів, які були підтримані на державному рівні, єпідприємці, які розпочали свою діяльність. Переважна більшість з них отримала суму 250 тисяч гривень, є бізнес-плани по п'ятсот тисяч гривень. Якщо підсумувати, то на Хмельниччину саме по цьому урядовому проєктові виділено державних коштів на гранти учасникам бойових дій та членам їх сімей 2,1 мільйони гривень.

А хто може претендувати на участь саме у цьому урядовому проєкті?

Право на отримання гранту мають резиденти України, особи, проти яких не порушено кримінальних справ, які не є банкротами та які сплачують кредити своєчасно. Також під програму підпадають учасники бойових дій, члени їх сімей, тобто це дружина або чоловік учасника бойових дій чи інваліда внаслідок війни. Усі ці категорії мають право отримати грант, як я вже зазначив, від 250 тисяч гривень до мільйона, в залежності від того, який має грантоотримувач статус. Якщо це учасник бойових дій, тоді він має право отримати від 250 тисяч гривень до мільйона, якщо це член сім'ї, то має право отримати грант до 500 тисяч гривень.

Пане Сергію, а хто не може брати участь у цьому урядовому проєкті, від кого не приймаються заяви?

Не приймаються заяви від осіб, які мають судові справи, кримінальні провадження, проти яких порушено виконавче провадження непогашене, якімають негативну кредитну історію,політичні діячі або суб'єкти публічної діяльності. Також не мають права особи, які планують здійснювати свою діяльність на території, де ведуться бойові дії. Всі решта можуть податися на грант і отримати його.

А ось цей урядовий проєкт розрахований на рік чи він багаторічний?

Рішення про продовження проєкту буде прийматися щороку наказом Міністерства економіки України, адже це урядовий проєкт. Він розрахований на 2023 рік та передбачає двадцять хвиль подачі і розгляду документів. Рішення щодо продовження цього проєкту на наступний рік буде прийнято окремим наказом. Є звичайні мікрогранти, ця програма розпочалася у минулому році. Так от, ми закінчили у минулому році видавати звичайні мікрогранти, і на початку цього року було знову рішення Кабінету Міністрів України про продовження програми на 2023 рік. І я сподіваюся, що таке ж рішення буде і в 2024 році, і ми продовжимо цей успішний проєкт.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок