Як "Карітас" у Франківську допомагає розвивати власну справу переселенцям

Як "Карітас" у Франківську допомагає розвивати власну справу переселенцям

Як "Карітас" у Франківську допомагає розвивати власну справу переселенцям
. Фото: Facebook/Карітас Івано-Франківськ

Від початку 2023 року благодійний фонд "Карітас Івано-Франківськ" видав переселенцям 15 грантів на започаткування і розвиток власної справи. Кожен з них становить 37 тис. грн.

Про це повідомили Суспільному в організації.

Серед тих, хто отримав гранти, — Тетяна Кім із Кривого Рогу. До початку повномасштабної війни жінка займалася швейною справою, мала власне ательє. Одразу після переїзду на Прикарпаття Тетяна не працевлаштовувалася, а долучалася до волонтерської роботи, шиючи речі для військових. Пізніше пройшла навчання з написання бізнес-планів, підготувала власний проєкт і подала заявку до фонду "Карітас Івано-Франківськ". За грантові гроші Тетяна Кім купила оверлок і швейну машинку.

"Залишаючись у ніші легкої промисловості, хочу трохи змінити напрям — буду створювати електронні викрійки для брендів одягу, приватних ательє. Зараз є попит на конструкторів, які працюють у спеціальних програмах і роблять лекала для одягу. Коли створюєш такі лекала, треба відшивати макет, подивитися, як він "сідає" по фігурі. Оверлок і швейна машинка мені в цьому допоможуть", – розповіла Тетяна Кім.

За словами бізнес-консультантки "Карітасу" Валентини Гарбузюк, грантові гроші можна витратити на усе, що стосується облаштування місця роботи підприємця. Окрім обладнання, це — меблі, матеріали для ремонту приміщення. Але гроші гранту заборонено спрямовувати на оренду чи нарахування зарплати.

Благодійний фонд співпрацює з різними грантодавцями. Наразі, як розповіла Валентина Гарбузюк, гранти охочим надаватиме Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

"Сьогодні пропонуємо програму, за якою можуть надати грант у розмірі від 2 до 10 тис. доларів. Може й бути більше. Але бізнес-план охочого отримати грант має базуватися на трьох речах: досвід, ідея або якісний розрахунок, по-друге, бажання ознайомлюватися з тими інструментами, які розвиватимуть бізнес. І третій момент — важливо розуміти, що ти будеш купувати за грантові гроші", — розповіла Валентина Гарбузюк.

У фонді "Карітас Івано-Франківськ" зараз є 20 заявок від претендентів на гранти. Валентина Гарбузюк працює з ними, проводить навчальні тренінги, допомагає підготувати бізнес-плани. Бізнес-консультантка говорить: це — люди з різних регіонів України, які мають бажання за грантові гроші надавати психологічні консультації, створювати центри для розвитку дітей, мовні школи, розвивати сферу краси.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок