У Кропивницькому здорожчає хліб місцевого хлібозаводу

У Кропивницькому здорожчає хліб місцевого хлібозаводу

У Кропивницькому здорожчає хліб місцевого хлібозаводу
Здорожчає хліб кропивницького хлібозаводу. Фото: Суспільне Кропивницький

Наприкінці вересня хліб виробництва кропивницького хлібозаводу подорожчає на 5%. Щодня на хлібозаводі випікають 17 тонн хліба щодня. Ціна житніх сортів у магазинах в залежності від ваги – від 11,5 до 20 гривень за хлібину. Пшеничні сорти коштують від 11 до 23,5 гривень.

Подорожчання хліба прогнозує керівниця заводу Владлена Паренкова. Говорить, воно пов'язане з підвищенням ціни на паливо, електроенергію та сировину.

"Ціна на газ підвищилася не тільки у нас, а й у всіх постачальників сировини. Також будемо враховувати логістичну складову. Подорожчання буде не вище ніж 5% на основну продукцію соціального направлення, на хліб".

За даними директорки кропивницького хлібозаводу, після подорожчання хліба у вересні, далі до кінця року ціна не підвищуватиметься.

У департаменті економічного розвитку не можуть контролювати ціни на хліб

Подорожчання продуктів, у тому числі хліба, нині не можуть контролювати, говорить заступниця директорки департаменту економічного розвитку Світлана Соломаха.

"Формування ціни здійснюється у ринкових умовах. Нині регулюється граничний рівень торговельних надбавок на хліб житньо-пшеничний. Така надбавка у торговельні мережі не повинна перевищувати 10%. Органи статистики щотижнево моніторять цінову ситуацію в області".

За її словами, з грудня 2022 року до серпня 2023 хліб подорожчав на 4%. Звернень від людей щодо перевищення торгової надбавки на понад 10% не було.

Подорожчання хліба має під собою економічне підґрунтя, вважає аналітик Всеволод Степанюк. Він науковий співробітник інституту світової економіки та міжнародних відносин.

"Здорожчала електроенергія, газ, бензин для логістики, тому що уряд зняв пільгове оподаткування пального і повернув всі податки, які були до війни. Збільшення витрат на робочу силу. Це все впливає на те, що дорожчає продукція".

Ціни на хліб в супермаркеті Кропивницького

В одній з торговельних мереж Кропивницького продають хліб місцевого заводу та власну випічку. Ціни найближчі два-три місяці на товари власного виробництва не підвищуватимуть, сказала керуюча супермаркету Людмила Животовська.

"У разі підвищення ціни від постачальників, ми як найбільша мережа міста зможемо контролювати ціни".

Місцевий житель Георгій Скок до можливого подорожчання хліба ставиться з розумінням. Говорить, хліба вживає мало. На тиждень вистачає однієї буханки.

У супермаркеті Кропивницького продають хліб власного виробництва
У супермаркеті Кропивницького продають хліб власного виробництва. Фото: Суспільне Кропивницький

Віра Чала купує хліб через день.

"Враховуючи теперішній час, це нормально, що подорожчає, ми ж розуміємо які нині ціни. Це ще не висока ціна".

На початок