Екологи Хмельниччини перевірили стан річки Південний Буг: результати передали в поліцію

Екологи Хмельниччини перевірили стан річки Південний Буг: результати передали в поліцію

Екологи Хмельниччини перевірили стан річки Південний Буг: результати передали в поліцію
Річка Південний Буг, в якій гине риба, вересень 2023. Фото: Екологічна інспекція Хмельниччини

Екологи Хмельниччини зафіксували загибель риби та високий рівень забруднення води у річці Південний Буг на ділянці: від автомобільного мосту по Кам'янецькій до автомобільного мосту по вулиці Трудова. Загальна сума збитків склала майже чотири мільйони грн.

Про це Суспільному Хмельницький розповіла речниця екологічної інспекції Хмельниччини Наталія Сологуб.

За її словами, дослідження здійснювались за показниками якості води: по азоту амонійному, хімічному та біохімічному показникам споживання кисню, нітритам, нітратам, сульфатам, фосфатам, хлоридам, сухому залишку.

"За результатами досліджень інспекція виявила перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в трьох місцях відбору вдвічі, а подекуди й більше від норми",— розповіла Наталія Сологуб.

При цьому, за її словами, показник розчиненого у воді кисню у місцях відбору коливався від 1,6 мг/дм3 до 0,9 мг/дм3 (при нормі — не менше 4 мг/дм3).

"Розмір забруднення води характеризує два показники: хімічне та біохімічне споживання кисню. Чим більше в воді органічних речовин, тим більше необхідно кисню для їхнього окислення. Високі хімічні та біохімічні показники споживання кисню свідчать про високий рівень забруднення води, що ми й побачили за результатами дослідження води з річки Південний Буг",— пояснює Сологуб.

Загальна сума збитків, за її словами, склала майже чотири мільйони гривень. Матеріали передані до обласної поліції для встановлення винних осіб.

Що відомо

  • Екологи обстежили річку Південний Буг в межах Хмельницького: від автомобільного моста по вулиці Кам’янецька до Трудової. У результаті дослідження зафіксували загибель майже 2000 рибин та з'ясували одну з причин — низький рівень кисню у воді.
  • Представники ГО "Річки Хмельниччини" вкотре б’ють на сполох — їх хвилює мертва риба у річці Південний Буг. Представник громадської організації Віктор Карван вважає, що проблема полягає у застої води у руслі річки Південний Буг в межах міста, який утворюється через недотримання режимів роботи водосховищ вище Хмельницького. У Хмельницькій міській раді вчергове збирають комісію аби з’ясувати причину загибелі риби.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок