Дітям без календарних щеплень не дозволять очно відвідувати садочки, школи та гуртки на Чернігівщині

Дітям без календарних щеплень не дозволять очно відвідувати садочки, школи та гуртки на Чернігівщині

Доповнено
Дітям без календарних щеплень не дозволять очно відвідувати садочки, школи та гуртки на Чернігівщині
. ФОТО: gettyimages (Фото ілюстративне)

Дітям, які не отримали щеплення згідно з календарем, не дозволять очно відвідувати заклади освіти в Чернігівській області. Це стосується шкіл, садочків та гуртків. Сімейні лікарі не видаватимуть невакцинованим дітям довідки, а без них у закладах освіти не допускатимуть до очних занять. Про це йдеться в постанові головного державного санітарного лікаря Чернігівської області від 7 вересня, за підписом Олександра Чепурного.

Головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний
Головний державний санітарний лікар Чернігівської області Олександр Чепурний. ФОТО: Суспільне Чернігів

З його слів, постанова — це вимушений крок через те, що наздоганяльну кампанію вакцинації від кору провалили. З середини липня щеплення отримали 20 % дітей від запланованої кількості.

"На наздоганяльну кампанію було проведено мікропланування, тобто було визначено ту кількість дітей, яка підлягає цій кампанії, це кількість — 11 850 дітей. У щепленнях це 13 033, на сьогодні ми виконали цей план на близько 20 %, що є найнижчим рівнем в Україні".

Зі слів Олександра Чепурного, сімейні лікарі протягом наступного тижня мають провести моніторинг пацієнтів, які не пройшли вакцинацію. Запропонувати їм зробити щеплення, у випадку відмови діти не зможуть відвідувати школу, садок та гуртки.

Заступниця начальника управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА Яна Драгонюк
Заступниця начальника управління охорони здоров'я Чернігівської ОДА Яна Драгонюк. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Ніхто не скасовував ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб", ст. 15. На цій підставі сімейні лікарі будуть звертатися, вимагати вакцинацію від батьків, будуть консультувати, якщо хтось не розуміє. На підставі постанови № 2, звичайно, будуть подаватися дані в заклади освіти", — говорить Драганюк.

За останні вісім місяців в Україні 30 людей захворіло на кір. Спалах хвороби прогнозують на кінець 2023 року або початок 2024 року, сказав Олександр Чепурний.

Кір — це вірусне захворювання, яке швидко поширюється. Дев'ять з десяти людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Останній спалах кору в Україні зафіксований у 2017, 2019 роках. На сьогодні лікарні Чернігівської області забезпечені сертифікованою вакциною від кору — повідомив Чепурний.

"Однією з основних причин низького рівня виконання наздоганяльної компанії вакцинації проти кору є велика кількість відмовників від щеплень, яких нараховується у нас близько трьох тисяч".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок