80% культурних пам'яток України потребують негайної реставрації — Ткаченко

80% культурних пам'яток України потребують негайної реставрації — Ткаченко

80% культурних пам'яток України потребують негайної реставрації — Ткаченко
. УНІАН

Зі 130 тисяч культурних пам'яток, які підпорядковані Міністерству культури та інформаційної політики, понад 80% потребують невідкладного ремонту та відновлення.

"Після кризи 2008 року фінансування культурних пам'яток фактично було зупинено. Відбувалося лише точкове фінансування, капітальні програми були заморожені. Сьогодні у підпорядкуванні Мінкульту 130 тисяч нерухомих об’єктів. І 80% з них потребують негайної реставрації", — повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко на брифінгу.

Він також додав, що Мінкульт розробив капітальну програму відновлення культурних пам'яток України. Для її реалізації в найближчі 4 роки необхідно буде виділити близько 55 мільярдів гривень. Як зазначив міністр Ткаченко, програма зосереджена не лише на відновленні культурних об'єктів.

"Йдеться не лише про реставрацію вже чинних пам’яток, а й про побудову нових культурних об’єктів та створення "Центрів надання культурних послуг". Ці центри об’єднають у собі функції клубів і бібліотек і стануть осередками культурного тяжіння громад", — пояснив Ткаченко.

Культура та інформаційна політика залишаються найменш фінансованими сферами в Україні. У 2020 році загальний обсяг фінансування Мінкульту складає 7,9 мільярда гривень, що становить трохи менш як 0,2% ВВП України.

Читайте також

  • У Франківську шукають інвесторів, щоб зберегти пам'ятку архітектури.
  • У середмісті Херсона руйнують архітектурну пам'ятку.
  • З пам’ятки архітектури на торговельний центр. Прикарпатці — проти переселення бібліотеки.
На початок