Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше

Ексклюзивно
Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну міські територіальні громади Івано-Франківщини надають фінансову допомогу Силам оборони, виділяючи гроші зокрема і з місцевих бюджетів.

Суспільне дослідило, який відсоток від бюджету складає допомога війську від 15 міських громад області, хто є лідерами з допомоги армії, скільки грошей міськради витрачали й планують витратити на ремонт чи будівництво інфраструктури упродовж 2022-2023 років. Окрім цього, про розподіл бюджетних грошей у громадах говорили експерт, військовослужбовець та голова однієї з громад.

Аби дізнатися, скільки грошей на потреби війська зі своїх бюджетів спрямували міські громади Прикарпаття від початку повномасштабної війни, Суспільне надіслало інформаційні запити у 15 міст області, у яких йшлося про розмір фінансової допомоги війську у 2022 році, першому півріччі 2023 і план допомоги до кінця року.

Скільки грошей спрямували міські громади Івано-Франківщини на допомогу Силам оборони у 2022 році

У 2022 році Коломийська міська рада спрямувала зі свого бюджету 9,4% на потреби Сил оборони України й за цим показником стала лідером серед 15 міських громад Івано-Франківщини. До першої п'ятірки увійшли також Косівська (3,6%), Городенківська (3,39%), Надвірнянська (2,06%) та Яремчанська (1,38%) громади.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
П'ятірка лідерів серед 15 міських громад Івано-Франківщини, які найбільше допомогли Силам оборони у 2022 році. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

Чотири громади спрямували для армії більше одного відсотка від бюджету, сім — менше відсотка, зокрема й Івано-Франківська міська рада. Найменше грошей у відсотковому співвідношенні надійшло Силам оборони від Болехівської громади — 0,26%.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
Допомога Силам оборони з бюджетів міських рад Івано-Франківщини у 2022 році. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

Допомога Силам оборони у першому півріччі 2023

Лідером у першому півріччі 2023 року є Надвірнянська громада. З її бюджету виділили 8,05% на допомогу армії. До першої п'ятірки увійшли також Коломийська (3,92%), Городенківська (2,26%), Івано-Франківська (1,67%) та Яремчанська (1,33%) громади.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
П'ятірка лідерів серед 15 міських громад Івано-Франківщини, які найбільше допомогли Силам оборони у першому півріччі 2023 року. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

Тисменицька громада спрямувала з бюджету для допомоги армії 1,2%. Вісім громад Прикарпаття виділили менш ніж 1%. Найменше грошей у відсотковому співвідношенні надійшло Силам оборони від Болехівської громади — 0,07%.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
Допомога Силам оборони з бюджетів міських рад Івано-Франківщини у першому півріччі 2023 року. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

Скільки грошей громади Прикарпаття планують виділити на Сили оборони до кінця 2023 року

Міські ради також запланували допомогу з бюджету для Сил оборони на друге півріччя 2023 року. Найбільшу суму — ще 200 млн грн — до кінця року планує виділити Івано-Франківська громада. Найменшу — 479 400 грн — Рогатинська.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
Скільки грошей міськради Івано-Франківщини планують виділити на Сили оборони до кінця 2023 року. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

Галицька та Снятинська міські ради не надали Суспільному відповідь на питання про те, скільки грошей вони планують спрямувати на Сили оборони до кінця 2023 року.

Надвірнянська громада — лідер з допомоги військовим у першому півріччі 2023 року

Більшість грошей, які Надвірнянська міська рада, спрямувала на потреби Сил оборони, витратили на дрони та рації, розповів голова громади Зіновій Андрійович. Закупівлі проводили відповідно до запитів військових через систему Prozorro.

"Хлопці підходили до військового керівництва, і ми отримали офіційні звернення про те, що для належного виконання захисту Вітчизни нам потрібні Starlink, засоби зв'язку, генератори, комплектуючі — те, що офіційно. Не знаючи, скільки триватиме війна, ми ухвалили в лютому 2022 року дві програми, щоб гроші надходили вчасно", — розповів Зіновій Андрійович.

бюджет ІФ
Голова Надвірнянської громади Зіновій Андрійович. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За його словами, гроші з місцевого бюджету міська рада виділяє не лише військовим з Надвірнянської громади.

"Повірте, немає речей, які сьогодні не можна зорганізувати для потреб Збройних сил України. Я хочу звернутися до всіх голів територіальних громад не тільки області, але й України: що сильнішим буде тил, то швидше прийде перемога", — каже Зіновій Андрійович.

бюджет ІФ
Алея слави у Надвірній. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Міський голова Надвірної каже: громада під час війни фінансує і проєкти, заплановані до початку повномасштабного вторгнення, адже на них люди, зокрема військовослужбовці та їхні сім'ї, можуть чекати роками. Натомість другорядні ідеї міськрада відкладає, додає Андрійович.

"Я хочу, щоб не було спекуляцій. Бо ми ті об'єкти загального користування, які мали брукувати, — відклали. Асфальт ще може перечекати. І ці гроші, незалежно від звернення політиків, направляли на дрони. Без політиків", — говорить голова Надвірнянської громади.

бюджет ІФ
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Скільки безпілотників та автомобілів для військових придбали за гроші з місцевого бюджету

В інформаційних запитах Суспільне також розпитало у міських рад, скільки безпілотників чи автомобілів, придбаних бюджетним коштом, кожна з громад надала або планує надати війську. На це запитання відповіли шість міськрад.

Відтак у 2022 році Коломийська громада закупила для армії 55 дронів і три автомобілі, Косівська — один автомобіль, а також Долинська — один безпілотник.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
Скільки безпілотників та авто міські громади Івано-Франківщини придбали у 2022 році. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

У першому півріччі 2023 року Коломийська громада придбала 39 безпілотників та одне авто, Івано-Франківська — передала на фронт 39 БпЛА, Городенківська — шість, Косівська — три. Снятинська громада передала для потреб Сил оборони у 2023 році два безпілотники.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
Скільки безпілотників та авто міські громади Івано-Франківщини придбали у першому півріччі 2023 року. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

До кінця 2023 року Долинська міська рада планує придбати чотири дрони, Болехівська — 10 дронів, Рогатинська — два безпілотники та один автомобіль.

Військовий про допомогу Силам оборони з місцевих бюджетів: "Можна почекати, щоб не забрукувати якусь пішохідну доріжку"

Боєць 65 окремої механізованої бригади Євгеній Гапич говорить: важливо, аби якийсь відсоток від місцевого бюджету стабільно йшов на підтримку війська. З його слів, це питання треба вирішити на державному рівні.

"Можна почекати, щоб не забрукувати якусь пішохідну доріжку чи вулицю. Можна почекати, тому що — війна. Хлопці очікують на машини — ніхто нам їх не дає, окрім волонтерів. Я особисто у людей прошу зібрати на нічник, дорогий приціл, тепловізор, машину одну, другу, третю, які постійно виходять з ладу, на їхній ремонт", — каже військовослужбовець.

бюджет ІФ
Боєць 65 окремої механізованої бригади Євгеній Гапич. Фото: Facebook/Євгеній Гапич

Який відсоток з бюджету міські громади витрачають на інфраструктуру

У відповіді на запит Суспільне також отримало інформацію про суми, що їх міські ради витрачали на ремонт чи будівництво інфраструктури. У 2022 році лідером стала Бурштинська громада — 9,91% від бюджету. Понад 5% виділила Тисменицька міська рада. Більше ніж 3% на інфраструктуру витратили Городенківська, Коломийська та Косівська громади. Ще три громади, зокрема Івано-Франківська, виділили понад 1%. Менш як 1% — п'ять громад області.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
Видатки міських рад Івано-Франківщини на будівництво чи ремонт інфраструктури у 2022 році. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

У першому півріччі 2023 року найбільше витрат на інфраструктуру було у Тисменицькій громаді — 11,35% від річного бюджету. Майже 6% спрямували Бурштинська та Яремчанська громади. Трохи більше, ніж 5% — Косівська міська рада. Івано-Франківська громада виділила на інфраструктуру 2,43%, Снятинська — 2,35%, ще три громади — понад 1% і п'ять громад — менше, ніж 1%.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
Видатки міських рад Івано-Франківщини на будівництво чи ремонт інфраструктури у першому півріччі 2023 року. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

Якщо громади спрямують заплановані суми на ремонт чи будівництво інфраструктури до кінця 2023 року, то лідером стане Яремчанська громада із часткою 20%. Косівська громада планує витратити 17,86%, Бурштинська — 12,76%, Тисменицька — 11,72%. Майже 6% планує виділити Калуська громада, понад 5% — Коломийська та Снятинська, понад 4% — Надвірнянська, менше, ніж 4% — Долинська, понад 3% — Городенківська. Болехівська громада планує спрямувати 2,97%, Рогатинська — 2,6%.

Допомога армії з бюджетів міських громад Івано-Франківщини: хто дає більше
Заплановані до кінця 2023 року видатки громад на будівництво чи ремонт інфраструктури. Інфографіка: Суспільне Івано-Франківськ

У Тлумацькій міській раді зазначили, що видатків на інфраструктуру до кінця 2023 року не планують. Івано-Франківська і Галицька громади відповіді не надали.

Чи повинні громади спрямовувати гроші на потреби військових

Виконавчий директор Регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук говорить: ніщо не зобов'язує міські ради виділяти бюджетні гроші на армію. Однак, щоб у разі звернення військовослужбовців мати можливість швидко забезпечити їх необхідною допомогою, органи місцевої влади створюють програми. Завдяки цьому й вдається оперативно і законно залучати гроші з бюджету для Сил оборони.

"Органи місцевого самоврядування, розуміючи, що сьогодні перша пріоритетність — це допомога військовим, супроводжують свою діяльність і використання грошей різними програмами. Вони "викручуються" по-різному, щоб залишити ресурси на запити від військових", — пояснює Юрій Стефанчук.

бюджет ІФ
Виконавчий директор Регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З його слів, твердження про те, що місцеві ради нераціонально використовують гроші, є не зовсім справедливим.

"Будь-яка гривня, витрачена з місцевого бюджету сьогодні, є законною. Не можна казати, що орган місцевого самоврядування зловживає", — додає виконавчий директор Регіонального відділення Асоціації міст України.

Юрій Стефанчук каже: місцева влада найперше має забезпечувати належне фінансування освіти, медицини, соціального захисту, надавати допомогу сім'ям загиблих військових, підтримку бійців. За його словами, бюджетні гроші потрібні для того, щоб швидко реагувати на проблеми, що виникають сьогодні.

"Згадайте початок війни, коли потрібно було швидко діяти. І саме місцеве самоврядування стало першим форпостом, яке почало реагувати на ті виклики. Велика кількість переселенців була розміщена на території органів місцевого самоврядування. Заклади освіти, культури, медицини перепрофілювали в частини допомоги. Давайте по-іншому поговоримо: коли почали формуватися ТрО — це ж теж гроші з місцевого бюджету, які забезпечували їхнє розташування. Хіба це не допомога військовим?" — каже Юрій Стефанчук.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок