Зміни в антитютюновому законодавстві: перша перевірка магазину в Івано-Франківській області

Зміни в антитютюновому законодавстві: перша перевірка магазину в Івано-Франківській області

Зміни в антитютюновому законодавстві: перша перевірка магазину в Івано-Франківській області
. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели першу перевірку щодо продажу та реклами ароматизованих сигарет і рідин до електронних пристроїв для куріння. Після скарги місцевої жительки промоніторили один з маркетів Івано-Франківська.

Про це Суспільному розповіла представниця Держпродспоживслужби Валентина Сенчук.

Представниця Головного управління Держпродспоживслужби Валентина Сенчук розповіла про дотримання антитютюновго законодавства
Представниця Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Валентина Сенчук. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

З її слів, повідомлення про порушення у викладці й рекламі тютюнових виробів та електронних сигарет одному із маркетів Івано-Франківська надійшло від місцевої жительки.

"До нас звернулася зі скаргою вчителька на пенсії, громадська діячка, яка, я так зрозуміла, знає законодавство. Вона помічає, як неповнолітні діти курять новітні гаджети. І жінка вимагає контроль з боку держави, як і що рекламують, стимулюють, продають", — говорить Валентина Сенчук.

Вона пояснює: покупців, особливо неповнолітніх, приваблює яскраве освітлення, кольорова реклама та перелік смакових добавок.

У Франківську перевірили магазин щодо продажу гаджетів для куріння
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Діти, які бачать таку рекламу, думають, що це — модно і круто. Коли одна дитина придбала, інша — побачила і теж таке хоче, бо "воно гарно пахне", — розповідає Валентина Сенчук.

Зміни до антитютюнового законодавства набрали чинності 11 липня. Відтоді, каже Валентина Сенчук, в Україні заборонили продаж ароматизованих сигарет та рідин до них, а також рекламу електронних пристроїв для куріння. Втім через уведення в державі воєнного стану планові та позапланові перевірки наразі заборонені.

"Позапланові перевірки проводять на підставі звернень споживачів. Якщо не буде активних і свідомих споживачів, то порушення тих чи інших норм чинного законодавства продовжуватиметься", — пояснює Валентина Сенчук.

З усіма зауваженнями від представників Держпродспоживслужби після проведеної перевірки погоджується керуючий магазином Мар’ян Гутник.

Перша перевірка магазину в Івано-Франківській області щодо змін в антитютюновому законодавстві
Позапланові перевірки проводять на підставі звернень споживачів. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Перевірка щодо дотримання нового законодавства пройшла вперше. Звичайно, будемо виправляти недоліки", — говорить Мар'ян Гутник.

Зі слів Валентини Сенчук, підприємцеві доведеться за це порушення сплатити штраф — 30 тис. грн. Якщо воно повториться, штраф зросте до 50 тис. грн.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок