МЗС Китаю підтвердив, що Сі Цзіньпін не поїде на саміт G20 в Нью-Делі

МЗС Китаю підтвердив, що Сі Цзіньпін не поїде на саміт G20 в Нью-Делі

Лідер Китаю Сі Цзіньпін не поїде на саміт G20 в Нью-Делі
. Сі Цзіньпін, президент Китаю, 1 липня 2022 року. Фото: Джастін Чин / Getty Images

МЗС Китаю у понеділок, 4 вересня, офіційно підтвердило, що лідер країни Сі Цзіньпін вперше пропустить саміт G20. Замість нього до Індії в Нью-Делі поїде прем'єр-міністр КНР Лі Цянь.

Про це повідомляє CNN.

На черговій прес-конференції в понеділок у Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що Лі, другий за рангом лідер Китаю, буде присутній на саміті в суботу і неділю. Речник міністерства Мао Нін ухилився від відповіді на запитання журналіста про причину відсутності Сі.

"Група 20" є основним форумом міжнародного економічного співробітництва, і Китай завжди надавав великого значення відповідній діяльності та брав активну участь у ній", — сказав Мао, не торкаючись суті питання.

Відсутність Сі на саміті G20 відбувається на тлі напруженості у відносинах між Китаєм і Індією, що приймає саміт, відзначає CNN. Зокрема, йдеться про напруженість через  спірний кордон і зростання зв'язків Нью-Делі зі Сполученими Штатами.

Неявка вищого керівника Китаю на саміт —  безпрецедентна з часу проведення першого подібного саміту в 2008 році — швидше за все, буде сприйнята як зневага до Індії, яка вперше приймає групу світових лідерів, відзначили журналісти.

Питання щодо участі Сі у зустрічі вперше виникли минулого тижня, коли агентство Reuters повідомило, що китайський лідер, ймовірно, її пропустить. Тоді агенція посилалась на двох неназваних індійських дипломатів.

При цьому навіть під час пандемії коронавірусу Сі брав участь у засіданнях у 2020 і 2021 роках по відеозв'язку.

Президент Росії Володимир Путін, який перебуває під міжнародним ордером на арешт за підозрою у скоєнні воєнних злочинів в Україні, також пропустить саміт. Замість нього Росію представлятиме міністр закордонних справ.

Не чекаючи на підтвердження з Пекіна, президент США Джо Байден у неділю, 3 вересня, публічно висловив розчарування тим, що не побачить Сі в Нью-Делі.

Що відомо про саміт G20 в Індії

Саміт G20 відбудеться у Нью-Делі 9-10 вересня. У списку запрошених серед постійних членів "Великої двадцятки" є також і Росія.

У посольстві Сполучених Штатів, коментуючи Суспільному присутність РФ серед учасників зустрічі держав G20, наголосили, що ніхто не повинен давати Путіну платформи для просування війни.

У списку запрошених на саміт "Великої двадцятки" України немає.

На початок