На Хмельниччині закінчили зйомки фільму про ОУН-УПА

На Хмельниччині закінчили зйомки фільму про ОУН-УПА

На Хмельниччині закінчили зйомки фільму про ОУН-УПА
На фото одна зі сцен фільму, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

На Хмельниччині завершились зйомки документального фільму "Провідник "Волох" про діяльність Організації українських націоналістів та Української повстанської армії. У ньому покажуть діяльність керівника Дунаєвецького проводу ОУН-УПА Петра Щербатого.

Про це Суспільному розповів режисер-постановник фільму Василь Горбатюк.

Одна з останніх сцен документального фільму "Провідник "Волох" знімалась в лісі, неподалік станції Нестерівці, що на Дунаєвеччині. Саме тут, за архівними даними, ховались бійці УПА.

На фото одна зі сцен фільму на станції Нестерівці, серпень 2023. Фото:Суспільне Хмельницький
На фото одна зі сцен фільму на станції Нестерівці, серпень 2023. Фото:Суспільне Хмельницький.

Акторка Олена Брилінська зіграла зв’язкову, що несе провізію на місце привалу повстанців. Її бабуся, каже, була зв’язковою УПА.

"Моя бабуся Оля Боднар була дотична до цієї історії. Але наскільки – я всієї правди не знаю. Про це не можна було розповідати", ― зізнається Олена Брилінська.

На фото одна зі сцен, яку знімали у лісі, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
На фото одна зі сцен, яку знімали у лісі, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Ще одну сцену фільму знімали на самій станції Нестерівці. Сюди, за сюжетом, керівник Дунаєвецького проводу Петро Щербатий привів повстанців на відпочинок.

Акторка фільму Лідія Боднарчук, яка грає в цій сцені ― з родини Петра Щербатого. З її слів, в дитинстві знала лише, що такий чоловік в їхній сім’ї був.

"Тоді ми ще ходили в школу. Такі часи були, що нам не розповідали за УПА. Це було табу", ― пригадує Лідія.

Головну роль у документальній стрічці зіграв керівник Дунаєвецького туристично-краєзнавчого центру Ігор Хитрюк. Його герой вів підпільну діяльність проти німецьких окупантів, а після відходу гітлерівців ― проти радянської влади.

На фото Ігор Хитрук, який зіграв головну роль, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
На фото Ігор Хитрук, який зіграв головну роль, серпень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"По хроніці подій ми бачимо, що Петро Щербатий ― це людина-лідер, яка зорганізувала величезну кількість повстанців. Вони з 1943 до 1947 року вели бойові дії на теренах Дунаєвеччини", ― зазначив Ігор Хитрюк.

Документальний фільм знімали на території Хмельницької та Тернопільської областей, де діяло підпілля УПА, каже режисер-постановник Василь Горбатюк. Одяг та декорації для відтворення тих часів збирали з колекцій місцевих жителів. А всі актори ― аматори, яких захопила ця історія.

"Люди з великим задоволенням хочуть проявити себе в акторських діях. Мені подобається, з яким захопленням вони ставляться до своїх невеличких ролей. Я бачу, як вони намагаються втілитися в своїх героїв", ― додав Василь Горбатюк.

За його словами, прем’єру фільму "Провідник "Волох" планують на кінець вересня.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок